Espanya rebrà només el 56% de les vacunes de Pfizer la setmana que ve
Pfizer ha anunciat que limita els lliuraments a tots els països europeus mentre mira d'ampliar la producció a Bèlgica
Barcelona / LondresPrimers entrebancs de subministrament de la vacuna de Pfizer per a Europa. L'Institut Noruec de Salut Pública (NIPH) ha assegurat aquest divendres que els països del continent rebran menys vacunes de les que s'esperava a partir de la setmana vinent, una circumstància que hi pot complicar encara més el lent desplegament d'immunitzacions. Hores més tard que s'hagi fet pública la notícia, la mateixa companyia ha confirmat al govern espanyol que Espanya rebrà només el 56% de les dosis previstes la setmana que ve (el 67% si es compta que de cada vial en surten sis dosis). Això vol dir unes 196.000 vacunes.
El ministeri de Sanitat, "sorprès" i "molest" amb la notícia, confia que sigui una reducció puntual -la companyia ho hauria d'especificar en les properes hores, segons el govern espanyol- i que només afecti l'enviament de la setmana vinent. Pfizer només ha dit fins ara que es tracta d'una reducció temporal que afectarà tota la UE mentre reorganitza la producció per augmentar la seva capacitat aquest any dels actuals 1.300 milions a 2.000 milions de dosis.
La notícia, però, no és del tot sobtada. La farmacèutica ja va advertir a principis d’any que mentre treballava per aconseguir una capacitat de producció més gran de la prevista inicialment per a aquest 2021, caldria alterar el procés i introduir millores a la planta de Puurs, Bèlgica. Aquestes circumstàncies exigien aprovacions reglamentàries addicionals.
Repartiment "equitatiu" entre comunitats
Davant la certesa d'una comanda més reduïda durant almenys una setmana, el ministeri de Sanitat ha anunciat a les comunitats autònomes que farà un repartiment de les dosis "equitatiu" i que també tindrà en compte els ritmes de vacunació de cada territori. L'objectiu, ha defensat, és poder garantir prou dosis perquè almenys s'administrin les segones dosis als qui a partir de dilluns ja farà 21 dies que van rebre la primera vacuna de Pfizer.
El ministeri encara no ha detallat quantes vacunes arribaran a Catalunya. Des que ha començat la campanya, han arribat unes 60.000 dosis setmanals, una part de les quals -18.000- es guarden com a estoc que podrà servir eventualment per cobrir la reducció prevista en les arribades.
"Tot i que això afectarà temporalment els enviaments de finals de gener a principis de febrer, farà que es produeixi un augment significatiu de les dosis disponibles per als pacients a finals de febrer i març", ha assegurat Pfizer en un comunicat.
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, s'hi ha referit a primera hora d'aquesta tarda, en una breu compareixença: "He rebut, com molts de vostès, les notícies avui que Pfizer anunciava retards i immediatament he trucat al conseller delegat i m’ha explicat que és un retard de producció en les pròximes setmanes. Però m’ha confirmat que totes les dosis garantides per al primer trimestre seran lliurades en el primer trimestre. Ell, personalment, hi està a sobre, per reduir el període dels retards, per estar segur que es posaran al dia com més aviat millor".
El resultat, però, és que hi pot haver fluctuacions tant en el lliurament de les comandes com en la sortida dels enviaments des de la instal·lació de Puurs en els dies i setmanes vinents. I l'arribada sistemàtica dels enviaments és clau per mantenir un calendari que, d'entrada, potser ja era massa optimista.
El subministrament al Regne Unit, que prové de la mateixa planta, també es veurà alterat, ha dit Pfizer. Noruega, per la seva banda, rebrà la setmana vinent 36.075 dosis en comptes de les 43.875 que esperava. Des de l'Institut Noruec de Salut Pública han informat que es desconeixia quant de temps trigaria Pfizer a tornar a operar a la capacitat màxima augmentada.
El país escandinau, com altres països europeus, ha guardat un estoc de dosis en cas que hi hagués problemes amb els lliuraments, una tàctica, per exemple, que s’ha utilitzat al País Basc, on han reservat la meitat de l’estoc rebut per inocular la segona dosi a aquelles persones que ja han rebut la primera. En el cas de Catalunya, però, la reserva estratègica davant de possibles interrupcions en el subministrament és una mica menor. Des que va començar la distribució, cada dilluns s'han rebut 60.000 dosis i se'n guarden 18.000, informa des de Barcelona Gemma Garrido Granger.
Si el subministrament de Pfizer cau, la pressió perquè l'EMA (Agència Europea de Medicaments) aprovi la vacuna d'Oxford/AstraZeneca, que en principi tindrà lloc el dia 29, serà un clam en tot l'àmbit de la Unió Europea. La Comissió Europea va signar l'any passat un primer contracte amb Pfizer de 300 milions de dosis i recentment l'ha ampliat a 300 milions més.