La vacuna redueix un 57% les hospitalitzacions per covid-19 a les Balears

La Conselleria de Salut posa en dubte que tenir el 70% de la població amb la pauta completa sigui suficient per aconseguir la immunitat de grup

Un pacient ingressat a la Unitat de Cures Intensives de l'hospital Son Espases a causa del coronavirus.
30/07/2021
3 min

PalmaLa vacuna contra el coronavirus ha evitat que el sistema sanitari de les Balears es col·lapsàs. Abans de l’inici de la campanya de vacunació, un 4,43% dels casos de covid-19 detectats a les Illes requeria hospitalització. Actualment, aquesta xifra ha caigut a l’1,9%, gràcies que 751.259 balears, un 72,5% de la població, ja estan vacunats amb una dosi i 637.603, un 61,6%, amb les dues, segons dades de la Conselleria de Salut. La xifra de contagiats que estan ingressats a algun centre hospitalari s’ha reduït un 57,11% en comparació amb les xifres registrades durant la primera onada, segons la coordinadora de la campanya de vacunació contra el covid-19, Eugènia Carandell. Això ha permès mantenir activa l’activitat sanitària no relacionada amb la gestió de la pandèmia.

La situació a les UCI és similar a la que s’està vivint a les plantes dels hospitals illencs. Durant la primera onada, un 1,1% dels casos de covid-19 acabava en una Unitat de Cures Intensives, mentre que ara només un 0,4% hi ingressa. Això suposa una reducció de més d’un 60%. Un dels elements clau que ha fet minvar el nombre de pacients ingressats als centres hospitalaris és la immunització gairebé completa dels grups de risc. Carandell destaca que el més important per evitar la saturació dels hospitals és aconseguir com abans millor la immunitat dels grups d’edat més grans. En aquest sentit, la coordinadora de la campanya de vacunació assenyala que “és més greu que un 20% dels majors de 70 no estigui immunitzat que el fet que només un 20% dels joves tingui la pauta completa”.

Per tal de potenciar la immunització d’aquests grups, la Conselleria de Salut està fent i preparant diverses accions per repescar els illencs d’aquestes franges d’edat que encara no s’han vacunat. A més, també estan treballant per impulsar el ritme de vacunació de la resta de franges d’edat, que les darreres setmanes s’ha frenat.

Una de les primeres mesures anunciades és la d’avançar la segona dosi d’AstraZeneca als que tinguin entre 60 i 69 anys que l’havien de rebre durant l’agost. Els darrers dies, Salut també ha activat diferents mecanismes de repesca d’aquells illencs de grups de risc que encara no s’han vacunat i està treballant als hospitals per oferir la vacuna als ingressats per covid-19 que encara no l’han rebuda.

Carandell explica també que esperen una remuntada del ritme de vacunació després de l’estiu. Lamenta, però, que alguns illencs –la majoria, joves– hagin decidit ajornar la vacunació al setembre per evitar que la vacuna els coincideixi amb viatges o amb les vacances. La coordinadora destaca que és “molt important” que la vacunació es vegi com “una prioritat”. “Aquest estiu l’objectiu dels illencs hauria de ser rebre la vacuna contra el coronavirus, completar la pauta i estar immunitzats contra el virus, però és difícil fer entendre a tothom la importància d’aconseguir la immunitat de grup al més aviat possible”, defensa la coordinadora.

Quan arribarà la nova normalitat?

L’anhelada immunitat de grup no vindrà acompanyada del retorn a la normalitat. Des de l’inici de la campanya de vacunació, tant les Balears com l’Estat s’havien marcat l’objectiu d’aconseguir que el 70% de la població diana completàs la pauta per marcar l’inici de la nova normalitat, però tot apunta que aquesta xifra no serà suficient. “No ens conformarem amb el 70% de la població de les Balears immunitzada, volem anar més enllà i ho necessitam per frenar l’expansió del coronavirus a l’Arxipèlag”, sentencia Carandell.

L’aparició de la variant Delta, la més infecciosa detectada fins al moment, ha obligat les autoritats sanitàries a refer les previsions i canviar el criteri per relaxar les restriccions. La coordinadora explica que els primers estudis apunten que serà necessària una immunitat d’entre el 80% i el 90% de la població diana per poder arribar a la nova normalitat. En aquest sentit, Carandell explica que un cop s’arribi al 70% de població immunitzada “és possible que es relaxin algunes restriccions”, però apunta que actualment “és difícil saber quan tornarem a la normalitat”. Actualment, tots els indicadors de la pandèmia estan disparats a les Illes i el fet d’eliminar la majoria de mesures sanitàries i restriccions “és complicat”, segons Carandell.

Actualment, no hi ha cap data prevista per al retorn de la nova normalitat i seran l’evolució de la campanya de vacunació i la situació epidemiològica de les Illes i de l’Estat les que marcaran l’arribada de l’esperada normalitat.

stats