Coronavirus
Societat26/02/2021

La vacuna i les restriccions gairebé eliminen el coronavirus de les residències

Des que es va començar a immunitzar, s’ha passat de 116 usuaris infectats a tan sols 6

PalmaEl coronavirus gairebé ha desaparegut de les residències de gent gran. Divendres, abans del tancament d’aquest setmanari, hi havia tan sols sis usuaris contagiats. Tots ells amb símptomes lleus i amb diagnòstic positiu de fa més de deu dies. Els motius d’aquesta millora són clars: les restriccions que fan que el virus no circuli a fora i la campanya de vacunació contra el covid-19 –el 90% dels residents i el 80%dels treballadors han estat immunitzats–.

“Hi ha hagut un alt percentatge de vacunació i ara estam recollint els fruits d’aquesta estratègia”, defensa la directora insular de Gent Gran del Consell de Mallorca, Sofia Alonso. Per tal de controlar el virus, es continuen fent cribratges mensuals als usuaris i quinzenals per als treballadors. “Darrerament no en surt pràcticament cap, i gairebé tothom és asimptomàtic. Per això és important la vigilància fins que no hi hagi un percentatge de vacunació més alt en la societat”, afegeix. En aquesta línia, la directora de Salut Pública, Maria Antònia Font, va assegurar divendres en roda de premsa que “la incidència del virus en majors de 65 anys que viuen en residències és molt més baixa que la dels que viuen en la comunitat”.

Cargando
No hay anuncios

Les xifres demostren el retrocés del virus en aquests centres d’ençà que es començà a vacunar. El 28 de desembre –el primer dia de la campanya a la residència de gent gran Oms-Sant Miquel de Palma–, les Illes tenien 116 usuaris contagiats, 104 dels quals estaven hospitalitzats. També hi havia 74 professionals actius. Gairebé dos mesos després, i amb la immunització acabada, la incidència del virus ha caigut en picat i, ara com ara, hi ha 6 usuaris i 19 professionals infectats. La reducció més gran ha estat aquest febrer: en tan sols dues setmanes, els casos entre els professionals i usuaris han minvat un 73%.

Cal recordar que, durant la tercera onada, el 22 de desembre es varen arribar a trobar 140 ancians actius. Però el pic més alt va ser a l’abril, durant la primera onada, quan es varen arribar a atendre 290 residents contagiats alhora. La pandèmia ha costat la vida a 259 padrins que viuen en aquests centres. Això és el 37% de morts en el conjunt de les Illes. En aquest punt, és destacable que la mortalitat a les residències també s’ha reduït les darreres setmanes: mentre que al gener es varen notificar 29 defuncions, aquest febrer se n’han comunicades 12. Malgrat que la immunització en residències s’ha acabat, Salut farà una segona ronda i calcula que pot repescar 500 persones.

Cargando
No hay anuncios

Majors de 95 anys

Salut començarà la vacunació de persones majors de 95 anys a partir de dilluns. Calcula que seran unes 2.600 persones i que hi ha padrins de fins a 112 anys. Pel que fa als majors de 80 anys en centres de dia, el 60% dels usuaris ja han rebut les dosis. En el cas dels docents, s’ha avançat la data prevista –8 de març– i finalment es començarà aquest dissabte amb els primers 1.500 mestres de Primària, que rebran la primera dosi d’AstraZeneca a Son Dureta.

Cargando
No hay anuncios

Una conseqüència positiva de la poca presència del virus a les residències ha estat la davallada dels ingressos, que ha ajudat a alleugerir els hospitals. Fa quinze dies, els centres hospitalaris públics atenien 97 pacients a l’UCI i 233 a planta, i avui n’atenen 60 de crítics i 116 a planta. Una disminució del 46%.

Cargando
No hay anuncios

Un altre factor que està ajudant el sistema sanitari a tornar a certa normalitat és la baixada de casos actius entre professionals. Si quan es va començar a immunitzar els sanitaris de primera línia –el 13 de gener– hi havia 223 treballadors amb infecció activa i 479 en aïllament, ara es té constància de 44 casos i un total de 111 en quarantena.

En el conjunt de l’Arxipèlag, la caiguda de persones amb contagi actiu durant el febrer ha estat important: de 8.559 a 2.684. El risc de rebrot fa preveure que la corba continuarà baixant els propers quinze dies. Aquest indicador davalla respecte de fa set dies i passa de 108 punts a 64. Si analitzam la incidència, veim com consolida la tendència descendent a les quatre illes. En una setmana, Eivissa passa de 387 casos per 100.000 habitants a 194; Mallorca, de 104 a 82;Menorca, de 40 a 12; i Formentera, de 116 a 57. A escala estatal, les Balears són la segona comunitat amb menys incidència, després d’Extremadura. Per acabar, cal dir que la variant britànica s’estabilitza i, com la setmana passada, és responsable del 40% dels caos a Mallorca i del 50% a Eivissa.

Cargando
No hay anuncios