Les vacunes s'acumulen als congeladors: les Balears en tenen més de 160.000 en estoc
La manca de cites frena l'arribada de la immunitat de grup i Salut espera que la campanya es reactivi després de la temporada turística
PalmaLa frenada de la campanya de vacunació, alhora que continua augmentant la xifra de dosis que arriben a l'Arxipèlag cada setmana, ha provocat que el nombre de vacunes guardades als congeladors de les Balears augmenti considerablement. Segons les darreres xifres del Ministeri de Sanitat, la Conselleria de Salut de les Illes té emmagatzemades 162.718 dosis de la vacuna contra el coronavirus a l'espera que els residents reservin la cita per rebre-la.
La caiguda de la reserva de torns per vacunar-se a l'Arxipèlag ha obligat Salut a adoptar mesures per accelerar la campanya –ara han ampliat tres dies més la vacunació sense cita–, però, així i tot, quasi la meitat de les cites disponibles queden buides i la xifra de dosis guardades als congeladors continua augmentant setmana rere setmana. Actualment a les Illes Balears s'administren en una setmana els mateixos vaccins que es podrien administrar en un sol dia. El dispositiu de vaccinació actual està preparat per administrar 20.000 dosis diàries i devers 140.000 de setmanals, però la realitat és que en les darreres setmanes la xifra de dosis administrades setmanalment és de poc més de 20.000.
Fins aquest dijous, 794.392 illencs han rebut la primera dosi de la vacuna (un 76,7% de la població diana), mentre que la xifra de residents que han completat la pauta és de 692.799 (un 66,9%). Com ja va informar l'ARA Balears, la Conselleria creu que la principal raó d'aquesta manca de demanda són les vacances d'estiu, atès que moltes persones estan ajornant la vacunació al setembre per evitar que coincideixi amb les vacances. Així, Salut preveu que el ritme de vacunació s'acceleri quan acabi la temporada turística.
Les dues franges d'edat amb un menor percentatge de vacunació a l'Arxipèlag i que han causat, principalment, l'estancament de la campanya i el fre de l'arribada de la immunitat de grup són la dels illencs d'entre 20 i 29 anys i 30 i 39 anys. Segons les dades de Salut (exceptuant els illencs d'entre 12 i 15 anys, que fa relativament poc que tenen la possibilitat de vacunar-se), aquests dos grups són els únics que no han superat el 70% de primeres dosis rebudes. Actualment només un 59,9% dels residents a les Balears d'entre 20 i 29 anys han rebut la primera vacuna, mentre que el percentatge de primeres dosis administrades als illencs d'entre 30 i 39 anys és del 61,5%.
Davant aquesta situació, la consellera de Salut, Patricia Gómez, ha assegurat aquest dijous que és partidària de "legislar a favor de la vacunació obligatòria". En aquest sentit, Gómez ha destacat que és conscient que "és un tema difícil i amb controvèrsia", però ha defensat que si planteja la possibilitat de convertir la vacunació en "obligatòria" és perquè "moltes persones vulnerables poden sortir perjudicades per aquesta gent que no es vol vacunar".
Així mateix, ha remarcat que la salut pública "no es pot imposar a la força, s'ha d'arribar a un consens", i ha recordat que les competències en aquest àmbit les té l'Estat. De fet, Gómez ha assegurat que actualment negocien amb el govern espanyol per acordar la redacció final de la llei de salut pública, en la qual la Conselleria vol incloure la vaccinació obligatòria per a certs col·lectius, com els treballadors sociosanitaris.