Transport públic

Tots els detalls de la vaga general de busos a les Balears d'aquest dilluns

A Mallorca, a més a més, serà la segona jornada de les obres d'asfaltatge de la via de cintura i de reordenació de l'enllaç amb l'autopista de l'aeroport

Un bus de l'EMT a Palma
27/10/2024
3 min

PalmaAquest dilluns és el primer dia de la vaga general de conductors d'autobusos per exigir l'aplicació d'una jubilació anticipada específica per les condicions de risc a la feina al sector. A les Balears, la Conselleria d'Habitatge, Territori i Mobilitat ha fixat serveis mínims del 50 i el 60%. A tot l'Estat més de 80.000 conductors d'autobusos estan cridats a la vaga general, que, previsiblement, afectarà la mobilitat a totes les Illes. A Mallorca, a més a més, serà la primera jornada de les obres d'asfaltatge de la via de cintura i de reordenació de l'enllaç amb l'autopista de l'aeroport.

Els serveis mínims de la vaga s'han publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), segons ha informat el portaveu de l'Executiu, Antoni Costa, en la roda de premsa posterior al Consell de Govern, en la qual ha concretat que s'estableix un servei mínim del 60% en el cas dels autobusos del TIB i un servei mínim del 50% en els de l'EMT. TIB ha publicat a la seva pàgina web tots els horaris de serveis reduïts de la jornada.

Un autobus de l'EMT durant una jornada de vaga.

La vaga ha estat convocada per CCOO i UGT i inicialment incloïa també el transport de mercaderies. No obstant això, les patronals del transport representades en la Confederació Espanyola de Transport de Mercaderies (CETM) van arribar a un acord amb els sindicats, que suposa la desconvocatòria de la vaga de conductors professionals que s'havia d'iniciar dilluns.

D'altra banda, no va haver-hi acord en la taula del transport de viatgers per carretera i en grues, per la qual cosa continua convocada la vaga en aquests àmbits. L'aturada començarà dilluns i està previst que continuï altres dies assenyalats, com el Black Friday, el pont de desembre i fins i tot durant el període nadalenc de manera indefinida.

La primera jornada

La mobilització d'aquest dilluns serà la primera jornada de vaga de les set convocades i que continuaran els dies 11, 28 i 29 de novembre; 5 i 9 de desembre; i a partir del 23 d'aquell mes, es podria convertir en indefinida.

Inicialment, l'aturada afectava 300.000 treballadors, entre els quals s'incloïen els camioners, que han quedat fora de la convocatòria després d'assolir acords tant per al transport de mercaderies com per al sanitari.

Reivindicació històrica

La convocatòria de vaga exigeix l'aplicació de coeficients reductors de l'edat per accedir a la jubilació al sector per activitats que suposen un cert risc. Es tracta d'una reivindicació històrica que els sindicats van començar a posar damunt la taula ja el 2004 i que ha estat motiu, des de llavors, de diferents mobilitzacions, encara que aquesta és la primera vegada que es convoca una vaga general.

Segons l'Associació de Transports Públics Urbans i Metropolitans (Atuc) i la Confederació Espanyola de Transport amb Autobús (Confebus), la mobilització ha estat convocada sense la taula de diàleg prèvia a qualsevol convocatòria de vaga, per la qual cosa han sol·licitat la desconvocatòria.

Els serveis mínims de la vaga de busos a les Balears, en detall

Segons les dades de passatgers publicades per AENA i l'Autoritat Portuària de les Balears, l'afluència de viatgers davalla considerablement el mes de novembre. Per aquest motiu, el Govern considera adient fixar uns serveis mínims d'un 50% per a la jornada de vaga de dia 28 d'octubre i del 30% per a les jornades de vaga dels dies 11, 28 i 29 del mes de novembre, per als desplaçaments de persones amb origen o destinació a l'aeroport o ports de Palma i Alcúdia. Quant als dies de vaga del mes de desembre, els serveis mínims es fixaran més endavant, quan es pugui disposar de dades de previsió de viatgers, ja que són dies lligats al pont del dia 6 de desembre i a les festes de Nadal.

En el BOIB, s'explica que el transport públic regular de viatgers en autobús per carretera es tracta d'un servei considerat com a servei públic essencial destinat a satisfer les necessitats i demandes socials de transport de la col·lectivitat. Per tant, es considera adequat establir uns serveis mínims del 60% al transport públic regular de viatgers en autobús per carretera a l'illa de Mallorca per als dies de vaga dels mesos d'octubre i novembre. Els serveis mínims del mes de desembre també es fixaran més endavant.

Quant al transport escolar, segons es posa de manifest a l'informe del cap del Departament de la Secretaria Autonòmica de Desenvolupament Educatiu de la Conselleria d'Educació i Universitats, es considera necessari l'establiment, com a serveis mínims, del 100% dels serveis del transport escolar, ja que permeten compensar qualsevol mena de desigualtat entre l'alumnat.

stats