Reivindicació
Societat05/12/2024

Vaga a 'The Guardian' i 'The Observer' per la possible venda de la històrica capçalera dominical

Uns 500 professionals sostenen 48 hores de protesta per la possible separació de dues publicacions, germanes des del 1993

LondresUns cinc-cents periodistes del diari The Guardian i The Observer han començat aquest dimecres a la mitjanit la primera vaga en més de 50 anys, que s'allargarà durant dijous. El motiu és la potencial venda de The Observer –la capçalera dels diumenges associada a The Guardian– al grup Tortoise Media. Tot i la vaga, l'aparença de la web de The Guardian és gairebé l'habitual. Amb tot, s'observen algunes lleugeres diferències. No hi ha el bloc en directe que fins fa unes hores informava de l'intent d'autocop d'Estat a Corea del Sud, no hi ha tampoc, com seria igualment habitual, cap bloc en directe sobre l'actualitat política britànica, i la majoria de les informacions estan elaborades amb notes d'agències.

Des de primera hora del matí, doncs, als afores de la redacció central de Londres, a Kings Place, a la zona propera a l'estació de King's Cross, un piquet informa els passavolants dels motius de la vaga. A més, un minut després d'aquesta mitjanit, a la web del diari, i sota la signatura de The Guardian staff, es publicava un article en què s'explicaven algunes de les raons de l'acció reivindicativa.

Cargando
No hay anuncios

The Observer és el diari dominical més antic del món, i aquesta primera jornada de la vaga coincideix amb el 233è aniversari de la seva primera edició, apareguda el 1791. Responent al model tradicional de la premsa anglesa –que encara avui manté una edició de dilluns a dissabte amb una capçalera; i una altra, de germana, però operativa i redaccionalment separada els diumenges–, l'any 1993 el Guardian Media Group Limited, propietari de The Guardian va comprar The Observer. Esdevenia així l'edició dominical del rotatiu, ja que fins aleshores no en tenia, a diferència d'altres competidors, com ara The Daily Telegraph i The Sunday Telegraph o, entre altres, The Times i The Sunday Times.

Les primeres indicacions de la possible separació de les dues capçaleres van tenir lloc al setembre. El propietari del Guardian Media Group, l'anomenat Scott Trust Limited, va informar aleshores que estava en converses amb l'esmentat grup Tortoise Media per transferir la propietat de The Observer, una publicació que no té presència digital per si mateixa –tot s'aixopluga a la web de The Guardian–, i que compta amb una plantilla molt inferior a la del diari de dilluns a dissabte: aproximadament, setanta redactors.

Cargando
No hay anuncios

Notícies cuinades a foc lent

Els periodistes de les dues capçaleres temen, però, que la disgregació sigui el primer pas de la desaparició de The Observer. El fet és que Tortoise Media és una empresa deficitària, que té unes pèrdues acumulades de 16 milions de lliures. Va ser cofundada el 2019 per James Harding, exdirector de The Times i també dels informatius de la BBC.

Cargando
No hay anuncios

La voluntat fundacional és ser un mitjà de notícies cuinades a foc lent, centrat en el periodisme de reflexió i en profunditat, en contrast amb la tendència actual de les breaking news i el periodisme digital dels blocs en directe. Des d'aquest punt de vista, la incorporació de The Observer podria suposar el reforçament d'aquest ideari. Però els deutes acumulats esmentats fan que els professionals que hi serien transferits tinguin dubtes de la seva viabilitat. El grup Tortoise Media assegura que hi invertirà 20 milions de lliures, i que vol llançar un pòdcast associat a The Observer. Els crítics amb l'operació es mostren recelosos perquè el comprador no ha demostrat saber sortir de pèrdues.

Poc abans que s'iniciés la vaga, el president de l'Scott Trust, Ole Jacob Sunde, ha ofert als periodistes noves garanties sobre el futur de la capçalera, incloent-hi el manteniment d'una participació en l'empresa resultant de la venda, però afirmant que la intenció és de finalitzar-la.

Cargando
No hay anuncios

L'operació no deixa d'interpretar-se com un intent de la propietat de The Guardian de deixar anar llast davant una realitat financera complexa, amb un creixement notable en ingressos digitals i en suport dels lectors, però també amb pèrdues operatives derivades de l'expansió digital i el llançament de l'edició europea i el reforçament de la dels Estats Units. Així, l'any fiscal 2023-24, The Guardian va registrar un dèficit de caixa de 36,5 milions de lliures, 15,5 milions més que el 2022-23. El capítol d'ingressos dels lectors han crescut el 8%, fins als 88,2 milions.

L'Scott Trust Limited és una empresa sense capital social i els membres de la qual en són garants i no pas accionistes. Aquesta peculiar estructura jurídica fa que no obtinguin beneficis i que el seu únic propòsit sigui supervisar i protegir la independència editorial de The Guardian i les seves publicacions associades. L'Scott Trust es va establir el 1936 i el 2008 es va reestructurar en l'actual societat limitada. El seu fons patrimonial actual ha crescut fins a 1.275 milions de lliures. Aquest suport financer permet fer inversions estratègiques a llarg termini. Però el Trust vol que The Guardian aconsegueixi la sostenibilitat financera de manera independent.