Almenys 10 morts i diversos desapareguts en el naufragi d'un pesquer gallec al Canadà
El govern espanyol confirma que segueix l'accident "amb inquietud" i que fins ara s'han rescatat tres persones
MADRIDTragèdia en aigües canadenques. Almenys deu mariners han mort en el naufragi d’un vaixell de pesca d’origen gallec que es va enfonsar ahir a la matinada a Terranova (Canadà), segons les últimes informacions de la Xunta de Galícia. El govern espanyol segueix l’accident “amb inquietud”, perquè les tasques de recerca i rescat encara continuen i, al tancament d’aquesta edició, hi havia 11 desapareguts. Ara per ara, dels 24 tripulants del vaixell només tres han sigut rescatats amb vida. Els supervivents presentaven un “xoc hipotèrmic” perquè “la situació de les aigües de Terranova era molt dolenta i “la temperatura és terrible”, explicava ahir la subdelegada del govern espanyol a Pontevedra, Maica Larriba.
“La situació a les aigües de Terranova era molt adversa”, va subratllar en declaracions a TVE. També va destacar que a la zona de l’accident encara no havia sortit el sol quan es va produir l’enfonsament i, per tant, “fins ara no se’n tenia informació”. De fet, ahir al vespre el vaixell encara estava enfonsat i no s’havia trobat, asseguraven des del Centre de Coordinació de Rescat de Halifax a Europa Press.
Fonts de Salvament Marítim van explicar que els tres membres de la tripulació rescatats eren en un bot salvavides localitzat a la vora del vaixell enfonsat, i els set primers cossos trobats sense vida en un altre; les tres víctimes mortals restants les han trobat els diversos vaixells que participen en les tasques de rescat. Entre les persones rescatades amb vida hi havia el patró del vaixell, Juan Padín, segons va dir l’alcaldessa de Cangas, Victoria Portas, que va assenyalar que el nebot d’aquest home era una de les altres persones rescatades.
Dues persones més a bord
El pesquer, amb base a la ciutat de Marín (Pontevedra), va naufragar a les sis del matí, hora espanyola, amb una tripulació de 24 persones, dues més de les que constaven als documents de Salvament Marítim a causa de canvis en l’embarcament final. De la tripulació, 16 persones eren de nacionalitat espanyola i la resta eren tripulants d’origen peruà i de Ghana.
“No recordo un accident d’aquesta magnitud en un municipi com aquest [Marín]. Ens estem coordinant amb totes les administracions”, va declarar la consellera del Mar de la Xunta de Galícia, Rosa Quintana, unes paraules que també va compartir l’alcaldessa de Marín, María Ramallo. “Per al poble i per a tota la comarca és un cop molt dur”.
En les tasques de rescat hi participen diversos pesquers que feien feina a la zona, i amb els quals sí que es va poder establir contacte, com el Novo Virxe da Barca, de bandera portuguesa, i el Playa de Menduíña 2, també d’origen gallec. De fet, va ser aquest últim el que es va trobar, poc després de quarts d’onze del matí, el bot salvavides amb els tres supervivents i la barca amb els set primers cadàvers, a més d’objectes procedents del naufragi. Dos cossos més els va trobar el Nexus canadenc i el desè el Franca Morte portuguès.
La subdelegada del govern espanyol a Pontevedra també va explicar que les autoritats canadenques rastrejaven la zona. De fet, Feijóo va dir que havien activat tots els canals diplomàtics amb Mont-real i Terranova per poder facilitar qualsevol notícia als familiars tan aviat com fos possible. El president gallec també va anunciar que el govern autonòmic decretaria una jornada de dol oficial. “Un altre cop les persones del mar reben un cop duríssim”, va piular Feijóo.
El Villa de Pitanxo era un vaixell que tenia 50 metres de llarg i 10 d’ample i pescava als caladors de l’Organització de Pesqueres de l’Atlàntic Nord-oest, on es pesca sobretot rajades, escórpora i bacallà. L’últim gran accident en alta mar i de les mateixes característiques va ser el 10 de març del 2014, quan un pesquer gallec va naufragar davant el Cabo Peñas, a Astúries, i hi van perdre la vida vuit tripulants.e.