Coronavirus
Societat21/12/2021

La variant òmicron serà la predominant a les Balears a finals de setmana

El cap de Microbiologia de Son Espases preveu que es dupliqui cada 48 hores

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaEn una setmana la variant òmicron del coronavirus ha passat de representar un 8% dels positius que es detectaven a representar aquest dilluns un 25% dels casos. La nova variant sud-africana del covid-19 afecta ja un de cada quatre contagiats a l'Arxipèlag. I això no queda aquí, ja que el cap de Microbiologia de l'hospital Son Espases, el doctor Antonio Oliver, preveu que es dupliqui cada 48 hores fins a arribar a ser la variant predominant a finals de setmana, és a dir, el cap de setmana de Nadal. "Serà la variant dominant a finals d'aquesta setmana a les Balears", ha subratllat Oliver.

Cargando
No hay anuncios

El doctor ha remarcat que aquesta tendència es repeteix a les comunitats autònomes i a la resta d'Europa. Encara que a les Illes va arribar més tard, ja existeix transmissió comunitària. Amb tot, Oliver ha assenyalat que les quarantenes són la millor solució per contenir la transmissió del virus. "Hem d'assumir que en aquests moments, tot i estar vacunats, haurem de fer quarantena per contenir la transmissió".

Cal recordar que aquest dilluns el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses a les Balears, Javier Arranz, va detallar que la situació actual ve marcada per la presència de la variant delta i de la relaxació durant el pont de desembre. "Els casos d'ara no són per òmicron, sinó pel comportament social dels darrers dies festius", va explicar Arranz, que va afegir que "ara tenim la variant òmicron, que està en ple ascens".

Cargando
No hay anuncios

Avís de l'EMA

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) admet que encara no hi ha prou informació per saber si les vacunes existents serviran davant la variant òmicron, si caldrà administrar dosis addicionals o si caldrà desenvolupar vacunes adaptades. "Les primeres dades demostren que hi ha una caiguda en la capacitat de la vacuna de neutralitzar òmicron. No obstant això, sembla que una dosi de reforç de les vacunes que ja tenim proporciona una bona neutralització creuada", ha dit Marco Cavalieri, responsable de vacunes de l'organisme europeu. Això vol dir que els anticossos generats contra la variant delta actuen també contra les altres.

Cargando
No hay anuncios

L'EMA avisa que encara és aviat per arribar a aquesta conclusió: "Encara haurem d'esperar algunes setmanes per tenir dades reals sobre l'eficàcia de les vacunes actuals, abans o després de la dosi de reforç. No només davant la infecció simptomàtica, sinó també davant l'hospitalització i la malaltia greu", ha afegit.

El criteri de l'EMA és de prudència: "Hem de començar a pensar en vacunes adaptades a la variant òmicron, perquè si al final són necessàries hem d'estar preparats: no sabem si a l'abril haurem de recomanar una vacuna adaptada o nous reforços", ha afegit Cavalieri.