Salut

Com prevenir les varius de manera efectiva

Fer exercici i beure aigua és clau per evitar la dilatació de les venes de les cames

És important fer exercici físic
Natàlia Pinyol
25/10/2024
3 min

BarcelonaPer què s'inflamen les venes de les cames? Les varius apareixen quan les venes perden l'estructura original de les parets i es dilaten. En funció de si les venes són més superficials o menys, les varius es noten, es palpen, i fins i tot poden canviar de color. El doctor Jordi Mestres, vocal de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), explica a l'ARA alguns exercicis i hàbits per tenir un estil de vida actiu i saludable i prevenir de manera efectiva l'aparició de varius.

Què són les varius i com es poden prevenir?

Les venes són els vasos sanguinis que tornen la sang des de totes les parts del cos fins al cor i tenen les parets menys rígides que les artèries, que fan el camí contrari, de manera que és més probable que, davant d'alguns factors de risc, perdin l'estructura i es dilatin. Així és com s'originen les varius. Els factors que predisposen l'aparició d'aquests "saquets a la pell" són "el sedentarisme, la calor, el sobrepès i el tabac", explica Mestres. I, "per qüestions biològiques", les dones tenen més predisposició que els homes a tenir-ne, explica el doctor. Per prevenir-les es recomana mantenir un estil de vida saludable, és a dir, ser actius físicament, dutxar-se amb aigua freda, vigilar la calor directa a les cames, evitar la roba i el calçat estrets i no fumar.

Exercicis recomanats per evitar les varius

"Quan es forma la variu, ja no hi ha marxa enrere", afirma Mestres. Per evitar-les és importar anar a peu als llocs, ja que la contracció de la musculatura ajuda a tornar la sang cap amunt. Les persones que estan molta estona assegudes haurien de fer estiraments amb regularitat, i fins i tot fer veure que caminen en l'aire per moure les cames des de la cadira. També els que treballen drets, com els vigilants o els treballadors de cara al públic en fires i congressos, s'haurien de moure sempre que es puguin.

Les persones més propenses a tenir varius han d'aixecar les cames quan són a casa perquè la gravetat ajudi a tornar la sang. També es poden fer un massatge suau a la zona en què es tinguin varius, sempre de baix cap a dalt i amb qualsevol crema corporal, que Mestres recomana guardar a la nevera abans d'aplicar-la.

Alimentació i remeis naturals per prevenir les varius

L'alimentació és essencial en tots els aspectes de la salut. Per això es recomana seguir una dieta saludable. Concretament, Mestres suggereix seguir una dieta mediterrània, així com evitar aliments rics en greixos, ultraprocessats, sucres i sals, ja que fan "que no tinguem una bona salut cardiovascular". També són eficaces les mitges compressives que es venen a les farmàcies, tot i que poden resultar incòmodes. Una bona hidratació pot ajudar a prevenir les varius, de manera que cal beure aigua regularment. Això sí, Mestres insisteix que el més important és caminar i ser actius.

Com millorar la circulació per evitar les varius

S'ha de tenir en compte que les varius no es poden revertir, però sí que es pot "evitar que progressin i que es dilatin més". Per tant, s'ha de cuidar la circulació de la sang. Quan no estan formades, s'ha de mantenir una pell hidratada i vigilar l'escalfament de les cames. A l'estiu, si es té costum de prendre el sol, s'ha de controlar que les cames no s'escalfin i, a l'hivern, evitar estar prop de la calor, ja que dilata les venes. Quan les varius ja s'han format, és important fer exercici constant.

També s'han d'evitar els cops i les lesions a la zona en què han aparegut varius, perquè poden evolucionar en una ferida, un hematoma o, fins i tot, trencar-se. Quan això passa, genera dolors i, en alguns casos, poden aparèixer complicacions, com les trombosis, tot i que Mestres explica que es donen en casos molt concrets.

stats