CANVIS EN EL CONSUM
Societat21/12/2019

Com viatjar sense renunciar a la pròpia manera de viure

Blogs, llibres i fins i tot una agència catalana pionera en turisme vegà

Aure Farran Llorca
i Aure Farran Llorca

BarcelonaL’expansió del veganisme també ha arribat al turisme. L’agència catalana Tarannà - Viatges amb Sentit és la primera de l’Estat que ofereix viatges per a vegans, amb l’objectiu de promoure un turisme sostenible i l’oportunitat d’explorar el món sense haver de renunciar a un estil de vida respectuós amb els animals i el medi ambient. La ideòloga d’aquests viatges, que es començaran a oferir a la primavera, és Cristina Fernández, vegana des de fa 6 anys. Amb els directius de Tarannà han estat treballant per buscar proveïdors que “entenguessin què és el veganisme” i què buscaven. Com explica Fernández, es tracta de viatges pensats per conèixer els països, però alhora per a clients vegans que puguin viatjar sense haver de renunciar a la seva manera de viure. A la pràctica, això vol dir, segons Fernández, “que els viatgers puguin mantenir la seva dieta, allotjar-se en hotels vegans certificats”. I afegeix: “Volem que els nostres viatges tinguin un impacte positiu en els animals, en les entitats i persones que els cuiden i defensen, i en les comunitats locals”.

Aquest any les primeres propostes de la primavera seran descobrir Romania, el Vietnam o Bulgària. I a partir del juny hi haurà viatges organitzats a altres destins com l’Equador, l’Índia o Tailàndia. A l’Índia, per exemple, es podrà visitar un centre d’elefants i conèixer una associació de dones artesanes que fan moda ètica i vegana.

Cargando
No hay anuncios

Com trobar restaurants aptes

Per a molts vegans, els àpats són un dels grans maldecaps quan viatgen. Per evitar-ho cal escollir bé el destí, fixar-se en l’oferta de restaurants, portar preparat un vocabulari bàsic, aprofitar la tecnologia (hi ha moltes aplicacions amb informació d’hotels i restaurants) i no improvisar amb els snacks. Així s’eviten ensurts. Jennifer Rodríguez, autora del blog Una vegana por el mundo, assegura que “generalment, no hi ha tanta diferència pel que fa a la manera de viatjar d’una persona omnívora”. “Suposo que deu ser més complicat menjar de viatge si tens alguna al·lèrgia o intolerància alimentària. Jo l’única cosa que faig abans de viatjar és veure la disponibilitat de restaurants vegans, vegetarians o amb opcions a través de pàgines i aplis com Happy Cow -geolocalitza els restaurants aptes i et permet buscar per ciutats-. Encara que, òbviament, en cada cas i depenent de la zona, pot ser més complicat”.

Cargando
No hay anuncios

Lucía Martínez, dietista nutricionista i autora del blog Dimequecomes.com, reconeix que quan es viatja és més difícil mantenir rutines i hàbits alimentaris, i explica que el primer que cal tenir present és el tipus d’allotjament on anirem: si ens allotgem en cases (que permeten cuinar), si dormim en hotels (n’hi ha de vegan friendly ) o si fem ruta (caldrà portar aliments fàcils de conservar i lleugers). Al seu llibre Vegetarianos concienciados (Paidós), Martínez explica que Àsia acostuma a ser un destí fàcil: “Per temes religiosos i culturals en moltes zones no mengen carn, i molts dels seus plats tradicionals són vegetarians”. També la gastronomia dels països àrabs, “amb plats com el falàfel, l’hummuso el babaganuix”, és apta per a vegans. En tot cas, Lucía Martínez recomana apostar per la fruita local, visitar els mercats per comprar-hi verdures o fruita i aprofitar la globalització, que permet trobar restaurants de tot tipus de cuina arreu. Per la seva banda, com a viatgera vegana, Jennifer Rodríguez proposa tres destins interessants: Hèlsinki, Cracòvia i Estocolm. Del primer, a Finlàndia, diu: “Em va sorprendre molt; gairebé en qualsevol pizzeria de barri tenies un menú vegà, a més de diversos restaurants 100% vegetarians. El que em va sorprendre més va ser veure formatges i iogurts vegans en supermercats petits de barri”. També a Cracòvia, Polònia, “on és molt fàcil trobar els seus pieroguis -pasta farcida- en versió 100% vegetal i que tenen fins i tot la seva pròpia pastisseria vegana”. L’última sorpresa, diu, va ser a Estocolm (Suècia), “que no només té bastants restaurants vegans sinó que també t’ho fan a demanda”.

Respecte pels animals

Per als vegans també és important no participar en cap activitat que comporti maltractament animal. Això implica tenir present el que amaguen determinades propostes pensades per a turistes. Jennifer Rodríguez ho exemplifica: “És una limitació pel que fa a activitats (que assumeixo amb gust i l’assumiria sense ser vegana), però rebutjo l’ús d’animals en tours o espectacles locals”, diu. I és que en molts destins hi ha activitats que inclouen passejades en cavalls, camells o elefants, visites a zoològics, etc. que “comporten l’esclavitud i maltractament d’aquests animals”, diu. Rodríguez apunta que generalment “els turistes ho veuen com una activitat recreativa més sense pensar el que suposa per a l’animal, i el fet de donar diners és, de manera directa, contribuir al seu patiment”.