Veïnats del centre de Manacor donen un mes a l’Ajuntament perquè aturi les bregues i els renous
Farts de discussions i problemes de seguretat, han enregistrat una sol·licitud demanant la declaració com a zona de protecció acústica abans d’un mes, o emprendran accions
PalmaEls veïnats del carrer Capellà Pere Llull i Poquet, devora la plaça de les Verdures, fa anys que pateixen renous i brutor cada cap de setmana i fins ben entrada la matinada. Una situació que ja han intentat arreglar amb reunions puntuals amb l'Ajuntament de Manacor, però que, lluny de solucionar-se, ha anat entrant en una voràgine de discussions, bregues i manca de seguretat que està afectant la son i els nervis dels qui hi viuen.
És per això que ahir capvespre una desena d'ells van enregistrar una instància demanant al consistori que solucioni d'una vegada per totes una situació que s'allarga ja vuit anys. Demanen que es declari el centre històric de la ciutat com a zona d'especial protecció acústica en el termini màxim d'un mes, o bé emprendran accions legals denunciant el que hi passa.
El nucli del problema es troba als exteriors d'un local nocturn situat al mig del carrer i que té obert les nits de divendres, dissabte i diumenge, quan els clients surten defora. "A part de no poder descansar perquè la clientela que surt del pub es posa a discutir fort, a pegar-se o a començar partits improvisats de futbol a les tres de la matinada. L'altre dia varen rompre un aparador... Ens sentim insegurs", diuen alguns veïns, cansats de cridar a la Policia Local i Nacional, que en moltes ocasions no tenen els efectius de torn suficients per fer front a la situació.
Es compten per centenars les cridades i les corresponents visites dels agents durant tot aquest temps: "Venen, el renou i els incidents s'aturen, però al cap de cinc minuts d'haver-se'n anat els problemes tornen a començar. N'estam farts. No podem descansar. És molt trist haver d'agafar la rutina de tancar les vidrieres i persianes a les nou del vespre perquè comença el trull: els divendres i dissabtes estan fins a les 05.30 h i els diumenges fins a les 2.00 h... és insuportable", denuncien alguns dels propietaris propers, que han enregistrat algunes de les bregues, a cops de puny o inclús amb ganivets que els mateixos implicats amaguen a jardineres properes.
Als problemes als exteriors del carrer s'hi afegeixen els que pateixen alguns veïnats que tenen la casa aferrada al pub i que pateixen problemes de vibracions i decibels, un problema que s'agreuja quan són famílies amb infants. "Fins ara hem cregut amb les bones paraules de l'Ajuntament, però ja fa massa estona que ens passen amb cançons. Tenim tot el dret a descansar", diuen mentre critiquen també la manca de neteja que pateix el carrer "tot i que el batle coneix perfectament la nostra situació i tan sols no fa que l'empresa vingui a fer net de botelles, tassons o el que queda per defora".
El batle Miquel Oliver assenyala que l'Ajuntament és conscient que hi ha problemes a distints locals de Manacor "que tenen un determinat model de clientela que fa que sigui complicat compaginar els renous que provoquen amb el descans dels veïnats” i recorda que “ja existeix una ordenança d’horaris lligada a cada activitat en la qual estam molt damunt i en la que hi farem més feina per mitjà, entre altres coses, d'un augment de les inspeccions d’activitat per comprovar que efectivament els locals de Manacor compleixen amb la declaració responsable amb què van obrir”.
Això significa des de controlar l’aforament fins al sistema d’aïllament del so, passant per sortides d’emergència, els plans d’evacuació dels locals, la venda d’alcohol a menors i revisar les sancions a aplicar arribat el cas. La declaració de zona de protecció acústica és una mesura que ja preveu el Pla General i que es pot implementar o bé de forma unilateral per iniciativa de l’Ajuntament, o bé a partir de la sol·licitud dels veïns. En qualsevol dels casos l’acord hauria de passar per plenari municipal abans d’aplicar-se.