Les veïnes de la Soledat comparteixen les seves preocupacions: "Ens ajudam les unes a les altres"

Unes 20 dones de diferents nacionalitats i contextos socials participen en un taller per parlar del seu barri

Veïnes de la Soledat participen en un taller per debatre sobre el seu barri
Alba Tarragó
19/09/2019
3 min

PalmaCarme, Rosa, Teresa, Yvonne i Laura comparteixen cada dia una mateixa realitat, encara que pertanyen a contextos molt diferents. Totes resideixen al barri de la Soledat de Palma, on consideren que falta neteja i seguretat. "El carrer de Randa està ple de fems d'ençà que varen llevar els contenidors", apunta una. "Al carrer de Cabrera a partir de les 19 h no s'hi pot passar perquè sembla un ral·li de cotxes", assegura una altra. La XII Trobada d'Arquitectures Col·lectives, que enguany se celebra a Palma, ha permès posar en comú les preocupacions d'aquestes més de 20 dones a través d'un taller que les convida a participar i parlar del lloc on viuen.

Per a elles, un barri és "un conjunt de gent", "un lloc on les portes estan obertes" o "una veïna amb la qual parlar". Però el que defineix a les persones que l'habiten és que "es respecten els uns als altres". Rosario assegura que amb l'ajuda que rep de la comunitat poden menjar ella i la seva família, atès que és vídua i pateix una malaltia que li impedeix treballar.

Gràcies a una de les organitzadores d'aquest taller, Meritxell Esquirol, les participants arriben a una conclusió: qui més vida fa al barri són les persones grans i, especialment, les dones. "Els homes se'n van a fer feina i els nins a l'escola", assegura Catalina. Tot i això, coincideixen que ningú mai no els ha demanat la seva opinió, sinó que "ho donen tot per fet", en referència a les institucions. Davant això, una veu s'aixeca i sembla dir el que totes pensen: "Ens ajudam les unes a les altres".

Veïnes de la Soledat participen en un taller per debatre sobre el seu barri

Malgrat la impotència que comparteixen, s'animen a denunciar tot el que no funciona al seu barri. Una de les seves principals preocupacions és la neteja, que manca a molts carrers. "L'Ajuntament fa net, però nosaltres embrutam. Quan algú deixa alguna cosa al carrer, no deim res", reconeix Antònia.

El que és cert, assenyala la coordinadora de l'activitat, és que les dones pateixen més a l'hora d'enfrontar-se a algú per demanar més civisme o educació, atès que temen rebre una mala resposta o provocar un enfrontament. Aquesta inseguretat la pateix per partida doble una de les integrants de la taula rodona, Yvonne, que afirma amb orgull que és una de les primeres transsexuals operades de les Balears. Si bé reconeix que pel fet de pertànyer al seu col·lectiu es podria sentir molt més intimidada al carrer, diu que al seu barri mai no ha sentit por.

"Estima el teu barri"

L'activitat, que té com a objectiu elaborar cartells en defensa de les seves demandes, queda resumit en una sèrie de missatges: "Estima el teu barri", "Més respecte", "Bus per al centre de salut" o "Veí, recull la caca". La iniciativa pretén fer "una autodiagnosi a través de l'escolta activa dels veïns", explica un altre dels organitzadors, Carles Gispert. Aquesta és la fase prèvia a les jornades de la XII Trobada d'Arquitectures Col·lectives (AACC), on es "treballarà sobre aquestes qüestions".

L'esdeveniment se celebra cada any a un lloc diferent d'Espanya i en aquesta edició Mallorca ha estat l'indret escollit. Des d'Atomic Lab, apunta Gispert, "s'ha triat l'eix que va des del carrer de Manacor fins a la mar, dins el qual es troben la Soledat, Nou Llevant i el Molinar, per les imposicions que ha patit la ciutadania". Una d'aquestes és "l'autopista, que suposa una frontera en l'accés a la mar". Aquesta àrea també està experimentant altres fenòmens, com la gentrificació al Molinar, "on ja no es pot viure". Per tot això, aquesta zona de Palma suposa "un repte" en l'àmbit urbanístic, que es vol treballar des de "la xarxa local de col·lectius". Les jornades tindran lloc entre els dies 25 i 29 de setembre a la nau de l'AACC, al carrer de Siquier de Palma.

stats