Els veïns de la pedrera de les Planes denuncien la presumpta producció il·legal de formigó
L'associació ha recordat que s'està tramitant un recurs contenciós administratiu contra el decret del 2023
PalmaEls veïns afectats per la pedrera de les Planes han presentat una denúncia davant l'Ajuntament de Santa Eulària per la presumpta producció il·legal de formigó. Fonts de la plataforma veïnal han explicat en un comunicat que en els darrers mesos ha augmentat de manera inusual el trànsit de formigoneres i s'està incrementant l'activitat extractora a la pedrera. "El que nosaltres hem pogut observar ens permet pensar que s'hi ha posat en funcionament una planta de formigó. Si fossin certes les nostres sospites, s'hauria fet sense les preceptives llicències", han declarat.
Els afectats han sol·licitat al Consistori que "hi actuï sense demora" davant els riscos que per a la seguretat i la integritat física dels veïns produeix el trànsit continu de camions a una velocitat excessiva i sense cap restricció. Com que el control del trànsit és de competència municipal, els veïns han reclamat a Santa Eulària la col·locació de guals, la limitació del tonatge dels vehicles i el control de la velocitat.
Recurs
Els veïns han recordat que s'està tramitant un recurs contenciós administratiu contra el decret del 2023 del Govern pel qual s'autoritzava un pla de restauració que inclou "incomprensiblement" la posada en marxa de sengles plantes d'asfalt i formigó. El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ja havia anul·lat un decret anterior similar, han recordat.
"Entenem que mentre el TSJIB no dicti sentència amb relació a aquest segon recurs, no s'ha de permetre cap mena d'activitat que no sigui exclusivament la de producció d'àrids a la pedrera. També seria convenient que les administracions competents se'n plantejassin seriosament la clausura i obligassin l'empresa a rehabilitar-la", ha assenyalat el president de l'associació, Ángel Nieto.
Els veïns han assenyalat que informes presentats per l'Ajuntament de Santa Eulària i pel Consell han posat de manifest les "irregularitats, inexactituds i errors greus" de l'estudi emès per l'empresa per a l'obtenció del permís de restauració, deficiències que no han estat esmenades. "Aquest va ser l'estudi que la Comissió Balear de Medi Ambient va donar per bo i amb el qual va autoritzar les llicències que sol·licitaven. Per segona vegada, el Govern va passar de les peticions veïnals, dels estudis de l'Ajuntament, del Consell i, fins i tot, d'alguns departaments de l'Administració balear", han finalitzat.