Veïns d'Alcúdia, farts de l'incivisme d'alguns caravanistes

Residents del municipi i l’associació balear que aglutina els conductors d’aquests vehicles reclamen a l'Administració, que no respon, habilitar àrees especials

Una caravana estacionada al carrer d’un indret turístic de Mallorca.

PalmaEl turisme amb caravana és una tendència que cada vegada està més de moda, perquè permet gaudir de postes de sol idíl·liques, vistes a primera línia de mar i viatjar sense horaris. Aquesta llibertat, però, de vegades pot ser intrusiva. Veïns de la costa d'Alcúdia es queixen de la falta d'intimitat i de l'incivisme d'alguns caravanistes. "Una caravana és un xalet a primera línia sense pagar impostos i, a sobre, et deixen el fems, els excrements i orinen davant ca teva", lamenta Yolanda Pericàs, que viu a Es Barcarés, a Alcúdia.

El president de l'Associació Balear Cultural de Temps Lliure Autocaravanisme (Abace), Miquel Toni Vidal, destaca que s'ha de diferenciar entre les autocaravanes i les furgonetes adaptades (caravanes o camper). Les primeres són autosuficients -tenen aigua, butà, cuina, bany, vàter i dutxa interior-, mentre que les segones no tenen aquests serveis. "Les camper necessiten espai de l'exterior i entenc que això molesti els veïns", diu Vidal. Per això, reclama tant al Consell de Mallorca com al Govern que hi hagi una regularització d'aquest sector i s'habilitin espais per a aquest tipus de vehicles. "Necessitam llocs adaptats per a autocaravanes, per poder estar tranquils, sense sentir-nos cohibits i passar pena", diu. Segons Vidal, en tot l'Arxipèlag, només a Menorca hi ha tres zones habilitades per a aquesta classe de vehicle, mentre que a Mallorca hi tenen una àrea a Son Servera i un aparcament a Son Serra.

Maria Antònia Paris viu en una planta baixa, just a primera línia, a la urbanització Corral de Bernassa, a Alcúdia. "Tenir una caravana davant ca teva fa que no tinguis la intimitat que voldries. Es col·loquen davant casa, treuen la seva taula, les cadires i sopen allà mirant la posta de sol. Però el més desagradable és veure que van al bosc, amb el rotllo de paper de vàter a la mà, a fer les seves necessitats. Després fa olor", assegura. "No tots els caravanistes són iguals, n'hi ha de cívics, però també n'he vist d'altres que no respecten res", afegeix Cati Civera, portaveu de l'Associació de Veïns del Corral d'en Bernassa. "La falta d'intimitat i la brutor és el que més molesta. Veus com la gent orina davant casa, deixa els seus excrements allà i també restes de menjar. Fins i tot, de vegades, quan dormen amb els vidres oberts, se sent com tenen relacions sexuals. No podem conviure així", comenta. Per part seva, Abace defensa un autocaravanisme responsable: "Cal saber on tirar les aigües grises, les negres o d'on agafar aigua. Les persones que van amb autocaravana no van al bosc a fer les seves necessitats", apunta Vidal, que també assegura que des de l'entitat demanen a les furgonetes adaptades "que facin les coses bé, perquè ho saben".

Una de les solucions que han adoptat els veïns de les dues urbanitzacions del Port d'Alcúdia és aparcar els seus cotxes davant ca seva per evitar que ho facin els autocaravanistes. "La policia ens té abandonats i les caravanes fan el que volen", lamenta Pericàs. Confessa que sempre hi ha hagut aquest tipus de vehicle a la zona, però antigament només n'hi havia unes dues o tres; l'augment el va notar l'any passat, després del confinament. "L'estiu passat en va ser l'auge. Era exagerat", diu. Vidal recorda que l'Ajuntament d'Alcúdia els deixava anar a la Victòria. "Es va posar molt de moda, totes les furgonetes adaptades i cotxes particulars s'hi ficaven i hi deixaven brutor, i ara no ens hi deixen anar. Això es culpa de les caravanes 'camperitzades' i els altres vehicles, però se'ns posa a tots dins el mateix paquet, i no hauria de ser així", comenta.

Dificultats per habilitar espais

La batlessa d'Alcúdia, Bàrbara Rebassa, confirma que l'estiu passat es varen prendre mesures: s'instal·laren pilons i pedres grans als principals accessos d'Alcanada, És Barcarés i s'Illot. Enguany, el Consistori vol fer una passa més i ha demanat cita amb la Demarcació de Costes per posar cartells informatius que prohibeixin aparcar vehicles grans en determinades zones. "Falta regulació. Necessitam un lloc per poder habilitar i des d'Urbanisme cercam un terreny",comenta. Des de la Federació d'Entitats Locals de les Balears (FELIB) no tenen constància d'aquesta problemàtica i tampoc saben quantes zones habilitades hi ha, però sí que creuen que, en cas d'allau, "no quedarà més remei que regular-ho", assegura el president de la FELIB, Antoni Salas.

A Pollença, per exemple, també s'han topat amb aquesta problemàtica. El batle, Tomeu Cifre, va plantejar uns espais a primera línia per poder destinar-los a aquest sector. "La resposta de Costes va ser molt contundent. No ens va demanar res i va dir que posar caravanes allà està prohibit per la Llei de costes", apunta. A Felanitx també han detectat aquest tipus de vehicles a la zona de Portocolom i fa dues setmanes n'hi havia a s'Algar. "Hi va haver queixes de veïns, però no s'ha registrat cap denúncia. Pot ser un tipus de turisme atractiu per a la nostra economia, però s'ha de regular. Des de l'Ajuntament intentam cercar-hi una solució", apunten fonts internes del Consistori felanitxer.

La portaveu del GOB, Margalida Ramis, descarta que les autocaravanes suposin un problema per si mateixes. Els impactes ambientals són similars als que produeix un cotxe, i tot depèn de si la gent és incívica o no. El problema, en opinió seva, és que quasi no hi ha àrees habilitades per a aquests vehicles, tampoc per a caravanes i furgonetes adaptades. "Han començat a aparèixer moltes empreses que les lloguen, però com sempre manca una infraestructura per acollir-les", diu, i recorda que la pandèmia ha engrescat molta gent a optar per aquesta activitat.

stats