Veïns intenten desallotjar il·legalment una antiga seu de Bankia ocupada a Palma

La comunitat ha ordenat tapiar l'entrada i les finestres dels baixos de la finca, però la Policia ha fet aturar les obres quan ha comprovat que no tenien llicència

Policies locals parlen amb les dues persones que els veïns volien desnonar i fan aturar la tàpia del local
Alba Tarragó
06/10/2020
4 min

PalmaUns veïns de la finca ubicada al número 28 del carrer de Gabriel Alomar de Palma han intentat desallotjar aquest dimarts de manera il·legal dues persones que vivien al local dels baixos de l'edifici, una antiga sucursal de Bankia que estava abandonada i havien ocupat. Es tracta de dues persones que havien viscut al parc de Pocoyó, en un assentament que l'Ajuntament de Palma va desmantellar fa dues setmanes.

A primera hora del matí, i després de dies d'amenaces, uns obrers –sota l'ordre del president de la comunitat, segons la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH)– han començat a tapiar la planta baixa. Davant això, els ocupants han telefonat a la Policia Local, que han fet aturar les obres quan han comprovat que es feien sense permís. De fet, un cop algú viu en un pis o local i l'ha convertit en el seu habitatge, només se'l pot expulsar amb una ordre judicial.

Maria Ángeles Correa i Antonio Abreu són dues de les més de 40 persones que ara fa 17 dies l'Ajuntament de Palma va treure del parc Pocoyó. Aleshores, expliquen tots dos, varen saber que, a uns metres d'allà, hi havia una sucursal bancària abandonada, a l'avinguda de Gabriel Alomar, i s'hi varen traslladar amb l'ajuda d'un tercer, que els en va obrir la porta. Abreu recorda que en un principi eren quatre vivint allà, però una setmana després varen veure com hi començava a arribar més gent -incloent-n'hi de problemàtica, al seu parer- i varen decidir no tornar-los a deixar entrar.

Els problemes varen començar a final de la setmana passada, quan una d'aquestes persones, quan es va trobar que no la deixaven entrar a viure al local, va decidir calar foc a l'entrada. L'endemà, divendres, el president de la comunitat ja els va amenaçar que tapiaria la porta i les finestres. "La policia va venir i ens va identificar. Ens va dir que, per favor, no hi entràs ningú més. No ens n'ha fet fora en cap moment", recorda Correa. Com que ja fa més de 48 hores que hi són, no els en poden fer fora sense una ordre judicial.

Prop de 300 metres quadrats en desús

Maria Ángeles Correa Almendro no té casa des del maig del 2019, quan la varen acollir al centre de Ca l'Ardiaca, que descriu com "un infern". Mentre vivia allà la varen acomiadar de l'empresa on feia feina en serveis de neteja i, poc després, va deixar el servei d'acollida per viure a l'assentament del parc de Pocoyó. Gràcies a Metges del Món va començar a rebre la Renda Social Garantida (Resoga), però ara Hisenda la hi ha retirada per deutes acumulats.

Antonio Abreu de los Santos, originari de Puerto Rico –però "de cognom català i portuguès", puntualitza–, fa gairebé dos anys que viu al carrer. "Abans vivia de la meva música", explica, però des del moment en què va "deixar de guanyar doblers" va quedar al carrer. Entre les seves pertinences hi ha un saxòfon i un teclat, per als quals necessita un lloc. Ara, tant ell com Correa tenen una habitació per a cadascú al local, que té prop de 300 metres quadrats, dos pisos i diversos lavabos. A més, han instal·lat una cuina provisional en un dels espais.

La portaveu de la PAH de Mallorca, Àngela Pons, també ha acudit aquest dimarts al matí a la crida de les dues persones sense llar per intervenir en el desallotjament i recordar-los els seus drets. "És gent que han tret d'un parc i ara han d'estar aquí. No han fet cap mal", defensa Pons. Ella s'ha encarregat de parlar amb els obrers, amb la Policia Local i amb els Serveis Socials de l'Ajuntament, així com amb els veïns, els quals defensen que el problema no són les dues persones que hi viuen ara, sinó "les que poden venir".

Centres d'acollida sense condicions dignes

Agents de l'àrea de Benestar Social de l'Ajuntament de Palma han atès els dos ocupants per oferir-los una plaça al centre de Ca l'Ardiaca, però l'han rebutjada. Davant això, i malgrat que hagin manifestat que estan millor al local que al centre d'acollida, el regidor Antoni Noguera ha afirmat que continuaran "insistint perquè aquestes persones abandonin l'espai i estiguin en millors condicions". La intenció de la voluntària de la PAH, en canvi, és que tant Antonio com Maria Àngels "es puguin quedar al local fins al dia del desnonament", és a dir, quan hi hagi una ordre judicial, recorda la voluntària. Per a quan hagin de sortir, "se'ls hauria de cercar un lloc on viure", que no sigui Ca l'Ardiaca "pel perfil que tenen", puntualitza.

En l'intent de desallotjament il·legal també hi han intervingut tècniques de Metges del Món. L'assistenta social responsable del projecte d'atenció a persones sense llar, Eva Pons, assegura que "les persones que estaven al parc de Pocoyó estan ara disperses per tot Palma". La seva tasca, en tots aquests casos, és intentar "donar una millor condició de vida a aquesta gent, sobretot en l'atenció directa a la salut, i donar-los veu". Juntament amb això, Metges del Món denuncia "que a l'Institut Mallorquí d'Afers Socials no hi ha places d'acollida suficients i, encara que n'hi hagi, les condicions de vida als centres no són dignes, ni a Sa Placeta ni a Ca l'Ardiaca", explica l'assistenta social.

stats