Lluita contra el lloguer turístic

Els veïns ja no necessiten unanimitat per prohibir el lloguer turístic a la seva escala

Una sentència del Suprem avala que tres cinquenes parts dels propietaris són suficients per vetar la pràctica

El lloguer turístic està prohibit a Palma a pisos.
08/10/2024
4 min

PalmaLes comunitats de veïnats ja poden limitar el lloguer turístic, amb la llei a la mà, sempre que disposin d'una majoria qualificada de tres cinquenes parts i diguin el que diguin les normatives municipals o fins i tot autonòmiques. Així ho ha disposat el Tribunal Suprem que ha confirmat una sentència de l’audiència provincial de Màlaga, que ja havia donat la raó als veïns d’un edifici de Marbella, que votaren per majoria de 3/5 parts restringir aquesta activitat.

És la segona vegada en poc temps que l’alt tribunal es mostra a favor de la prohibició del lloguer turístic per part dels propietaris d’habitatges plurifamiliars, i en aquest cas, segons diferents experts, ho fa de manera molt clara. Es tracta de la interpretació específica de l'Article 17.12 de la Llei de propietat horitzontal, que estableix que els propietaris podran limitar aquelles activitats que resultin perjudicials per a la comunitat i que bastarà que ho aprovin amb una majoria de tres cinquenes parts. Per tant, la primera conseqüència és que ja no cal esperar que un ajuntament o una comunitat autònoma prohibeixi el lloguer a plurifamiliars, sinó que basta amb una votació dels propietaris. 

Aquesta sentència estableix de manera clara que les comunitats, sempre que aconsegueixin aprovar la limitació mitjançant una majoria de tres cinquenes parts, poden prohibir l’activitat de lloguer turístic a la seva escala. Com es tracta d’un pronunciament del Tribunal Suprem, la seva doctrina és aplicable i per aquest motiu les comunitats podran beneficiar-se d’aquesta interpretació, que té l'origen a la ciutat de Málaga.

Fins ara, i ho recorden així els magistrats del Suprem, un dels problemes que es trobaven les comunitats de propietaris era la interpretació de l’Article 17 de la Llei de propietat horitzontal, ja que parla de limitar les activitats, i això es podia entendre que no permetia una prohibició total. Aquest va ser el principal argument de l’empresa que va dur la comunitat de propietaris malaguenya als tribunals, però en aquesta ocasió els tribunals han tingut clar que limitar, en el cas del lloguer turístic, vol dir prohibir.

Diu el Tribunal respecte d'aquesta qüestió que l’important és l’esperit de la norma: “En definitiva, l'esperit i finalitat de la norma no és contrari, sinó que propicia precisament la interpretació que la limitació de l'activitat del lloguer turístic comprengui la seva prohibició”, figura a la sentència.

Els administradors de finques col·legiats ja havien fet aquesta interpretació, però el Consell General de Col·legis d'Administradors de Finques –CGCAFE– ha explicat aquest dimarts que sovint s’han trobat amb l’oposició de diferents audiències provincials, en el sentit que interpretaven que calia unanimitat de tots els propietaris. En paraules del president dels administradors de finques, Pablo Abascal, “es clarifica que no és necessària la unanimitat per prohibir una activitat turística en una comunitat de propietaris, i en establir que l'acord es pot prendre per les tres cinquenes parts dels copropietaris, és molt més fàcil i àgil que la comunitat pugui arribar a un acord en aquesta qüestió”.

I és que fins ara, el fet de demanar unanimitat, havent-hi almenys un propietari que es dedicava al lloguer turístic, feia inviable que prosperàs cap acord entre titulars de pisos, ja que l'interessat per raons òbvies hi votava en contra, i automàticament n'impedia el veto a l'activitat, per molt que la major part de l'edifici volgués prohibir-la.

Les reaccions dels professionals de l’administració de finques, per tant, són extremadament positives, donats els greus problemes de convivència que es troben en molts edificis a causa del lloguer vacacional. “En general, els pisos turístics generen seriosos problemes de convivència a les comunitats de propietaris, entre ells, com recull la mateixa sentència del Tribunal Suprem, la manca de respecte a les normes bàsiques de convivència, renous i escombraries”, han explicat en un comunicat els representants del Consell General d’aquest col·lectiu professional.

Ben argumentats els impactes

La comunitat de veïns de l’edifici de Marbella que ha aconseguit el pronunciament favorable del Suprem va fer una argumentació explícita i clara dels impactes que té el lloguer turístic quan es trasllada a espais on conviuen persones i famílies. En concret, segons explica el Suprem, els propietaris han assegurat que es produeixen “renous més enllà de l'admissible i a totes hores; destrosses d'espais i elements comuns; furts de la decoració del portal; olors, entre ells de marihuana, que impregnen tot el bloc; brossa orgànica; restes de menjar, burilles, orins, taques de tota mena als portals, passadissos comuns i ascensors, entre d'altres”.

A més, un dels altres elements que va manifestar el president de l’esmentada comunitat durant la reunió en què es va votar l’acord i que ha validat l’alt tribunal és que el lloguer turístic pot arribar a “posar en perill la integritat dels veïns, ja que el lloguer d'habitatges online afavoreix l'anonimat i l'entrada de gent la probitat de la qual es desconeix". Així mateix, “l'explotació d'habitatges turístics és l'exercici d'una activitat comercial, que contrasta amb la naturalesa residencial de l'edifici comunitari”. Finalment, el portaveu veïnal va assegurar, i així consta en l’acta, que “al bloc hi viuen famílies propietàries, i és un abús per part del propietari que decideix explotar el seu habitatge en règim d'ús turístic, imposant als seus veïns aquests perjudicis”, conclou.

stats