Veïns de Portocolom denuncien que Ports "posi en perill" les barques tradicionals en restaurar els escars
L'associació local d'aquestes embarcacions emblemàtiques lamenta que l'empresa pública "no hagi volgut dialogar" amb ells per a la coordinació de les obres
PalmaL'Associació de barques tradicionals de Portocolom ha denunciat que la planificació de les obres de reforma dels escars del port pot posar en perill aquestes embarcacions emblemàtiques. "La necessària restauració de les barraques de Portocolom, prevista per a aquest hivern, no pot començar pitjor", han lamentat en un comunicat. En aquest sentit, han explicat que durant la setmana passada es va comunicar que totes les barques que ocupen les barraques o els mollets s’han de retirar abans del 20 de novembre. "Com si una barca fos un objecte que es pot agafar i posar a un armari", han criticat.
"La poca sensibilitat i empatia de l’Administració és encara més grans si ens fixam que moltes d’aquestes barques són llaüts i bots tradicionals, de diverses tipologies, fetes de fusta. Les barques de fusta no poden ser estotjades fora de l’aigua perquè, si no, la fusta es resseca i s’obre, es fan malbé", continuen. L'Associació ha recordat que fa anys que intenten explicar a les diferents administracions de l’empresa PortsIB les necessitats de les embarcacions tradicionals de Portocolom, ja que es tracta de barques que passen tot l’any dins l’aigua, faci bon temps o no.
"Hem tractat de ser interlocutors amb l’Administració, però, amb aquesta actuació a la brava, percebem que ens ignoren per complet. S’ha de fer una intervenció que afecta un nombre elevat de barques dels nostres socis i sòcies durant un llarg període de temps i ni tan sols s’han dignat a informar-nos de quins són els seus plans", han apuntat. Així, han criticat que l'actuació que s’està posant en marxa representa una "amenaça directa tant per a les barques que es troben en actiu amarrades als mollets com per a les que tenim catalogades que són a barraques i que necessiten una restauració". Per aquest motiu, han començat a fer un llistat de les barques afectades que, fins aleshores, sumen prop de 50.
"És important recordar que si les barraques i els mollets han arribat a l’actual estat de degradació ha estat perquè PortsIB, com a darrer responsable, ho ha permès", han dit. Per tot plegat, han convocat una reunió de socis el pròxim dimecres a les 19 h per marcar les futures actuacions i possibles protestes contra PortsIB, "si no canvia la dinàmica entorn de les obres previstes". Finalment, han recordat que el port de Portocolom alberga la flota més grans de barques tradicionals de totes les Illes Balears. Una flota que, lamenten, "va minvant any rere any".