Veïns de sa Pobla afectats per un parc solar reclamen una zonificació urgent
S'han concentrat a l'entorn de la finca Sa Punta d'en Capó indignats per l'impacte que tindran 4.500 panells i per la manca d'informació rebuda per part de l'Ajuntament
PalmaUna trentena de veïns de sa Pobla s'han concentrat aquest dijous davant la finca coneguda com Sa Punta d'en Capó per protestar per l'avanç d'un projecte de parc solar que promou un particular a la zona i que preveu la instal·lació de 4.500 panells fotovoltaics. Els veïns han lamentat que "la manca de zonificació que havia de fer el Consell de Mallorca està provocant que es facin aquestes actuacions sense que els residents o els afectats puguem fer-hi res", ha dit Santiago Ramis, portaveu dels poblers que avui s'han concentrat visiblement molestos. "És urgent zonificar", ha reiterat.
El parc, d'uns 3 megawatts de potència, no és de les dimensions d'altres que han generat gran polèmica però, segons els residents, "es construeix en una zona d'alt valor i que el perdrà totalment, i sobretot es fa sense que hi hagi hagut cap planificació per part de l'administració", diu Ramis. El cas és que el projecte ja disposa de la declaració d'utilitat pública per part de la Conselleria de Transició Energètica i de la imprescindible autorització administrativa. "Nosaltres hem parlat amb el batle i ens ve a dir que no hi pot fer res. Estam molt disgustats perquè l'Ajuntament s'ha posat de perfil, no ha al·legat res. Els residents hi hauríem dit la nostra però, sincerament, no miram el BOIB cada dia i no ens vàrem assabentar que en ple estiu es feia el tràmit de consulta pública. Això és el batle que hauria de mirar per tots nosaltres", ha lamentat Santiago Ramis.
Els veïns critiquen que l'ocupació de la instal·lació suposarà el sacrifici de prop de 30.000 metres quadrats en un espai que no es troba degradat, per això demanen a l'administració que "d'una vegada" faci la zonificació i així "podrem pactar entre tots on han d'anar els parcs i on no, perquè, si no, és evident que es fa el que vol el promotor, amb la complicitat dels poders públics. Ens sentim indefensos", ha assegurat Ramis.
La zonificació és un compromís que va adquirir el Consell de Mallorca a l'hora de poder fixar uns paràmetres de caire territorial i urbanístic, i així definir les zones i les prioritats a l'hora d'implantar la imprescindible energia neta, que té el suport de la majoria de ciutadans. Allò que lamenten les organitzacions ecologistes com el GOB i Terraferida és que no s'hagi estat capaç els darrers anys d'establir i pactar amb la ciutadania els llocs més adients per autoritzar parcs solars. S'han reiterat les crítiques al gran consum de sòl rústic i, en canvi, la minsa inversió que s'està fent en zones degradades i en espais ja humanitzats.