Patrimoni
Societat 14/05/2024

Es ven un poblat talaiòtic de Menorca per 950.000 euros

Una immobiliària publicita el recinte de Binissafullet, exclòs de la candidatura de la Unesco, com “una joia irrepetible” i de “col·leccionista” per fer-hi festes privades

David Marquès
2 min
El jaciment talaiòtic de Binissafullet

MaóEl poblat talaiòtic de Binissafullet, a Sant Lluís, un dels béns protegits més representatius dels centenars que han quedat fora de la declaració de Menorca com a Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco, es ven al mercat de luxe per 950.000 euros. El renovat interès pels jaciments talaiòtics, arran del recent reconeixement internacional a la riquesa arqueològica de l'illa, n'ha multiplicat per set el preu en els darrers 10 anys.

El portal immobiliari que Sotheby's creà fa dècades empès per l'èxit de la famosa casa de subastes al Regne Unit l'ofereix ara com a una "oportunitat irrepetible per a col·leccionistes". Ha apujat el preu de manera molt notòria, perquè si en aquests moments se'n demana gairebé un milió, el 2010 es venia per només 130.000 euros. Qui el compri, diu Sotheby's, "no només aconsegueix una joia arquitectónica prehistórica molt representativa de Menorca sinó que, a més, es fa seu un recinte excepcional per a l'organització d'esdeveniments culturals privats".

El recinte, que s'emprava entre els segles IV i III abans de Crist per fer-hi rituals, ocupa 6.000 dels 16.520 metres quadrats de la propietat i conté una de les set úniques taules que queden en peu a l'illa. És per aquest motiu que Més per Menorca, que gestionava fins a l'any passat la Conselleria insular de Cultura, demana al Govern que "aturi immediatament" l'operació de compravenda del poblat i l'adquireixi amb fons de l'Impost de Turisme Sostenible, que ha de servir precisament per a la salvaguarda del patrimoni històric".

El coordinador general i portaveu de Més, Josep Juaneda, recorda que la Llei de Patrimoni Històric de 1998 faculta el Govern i els consells insulars a exercir el dret de tempteig i retracte davant la venda de qualsevol Bé d'Interès Cultural (BIC). Juaneda vincula l'operació a la "dinámica especulativa que està afectant greument Menorca per la pujada dels preus immobiliaris" i demana que s'acabi amb la "mercantilització" de l'illa. "Menorca no està en venda", sentencia.

El govern del PP en el Consell no hi veu, però, tanta urgència. Recorda que el 85% dels béns protegits de Menorca ja són de propietat privada i que traspassar-los de mans no comporta per res la seva desprotecció. És més, el Consell diu que té vigent un acord amb l'actual propietari del poblat de Binissafullet, pel qual la institució es fa càrrec del manteniment del recinte a canvi que es deixi visitar el monument tots els dies de l'any i no només els quatre que obligatòriament i segons marca la llei aquests béns han de ser accessibles cada mes per a qualsevol persona.

El Consell entén que aquest conveni ja és suficient, perquè "Binissafullet no és patrimoni mundial, no té cap element que el faci diferent d'altres poblats, no té cap projecte d'excavació en marxa" i les seves estructures "no necessiten cap gran intervenció immediata de cara a la seva conservació". A més, al marge de l'acord, el seu manteniment és responsabilitat del propietari, que també "ha de facilitar la seva inspecció pels organismes pertinents i permetre'n l'estudi per part dels investigadors". Per tant, si finalment Sotheby's troba comprador, el Consell negociarà per replicar aquest mateix acord amb el nou propietari.

stats