Salut

“Vens de Barcelona o Tarragona? No pots donar sang”

Madrid i Navarra exclouen durant un mes donants d'altres territoris de l’Estat pels casos de dengue i virus del Nil

El mosquit tigre, present a Catalunya, és un vector transmissor del dengue.
3 min

BarcelonaLa Maria viu a Madrid i fa uns dies va baixar de l'autobús de donació de sang de la Creu Roja bocabadada. No van deixar-li donar sang perquè havia estat a Barcelona feia menys de 28 dies. Després de passar-li el qüestionari de dades sobre factors de risc, medicacions i malalties, era el torn de l'entrevista mèdica amb dades més confidencials. Entre elles, si hi ha hagut viatges a països on hi pugui haver brots de malalties transmissibles. La primera pregunta que li van fer ja li va grinyolar: "Has estat a Huelva?". "No". El metge va continuar amb una llista de províncies: Sevilla, València, Badajoz… Barcelona. "Sí, fa tres setmanes". "Doncs no pots donar. Hi ha casos de dengue, i Sanitat marca que has d'esperar-te un mes abans de poder donar", va concloure el sanitari. 

Segons ha pogut saber l'ARA, a Madrid, la població que hagi visitat Barcelona, Tarragona, València, Càceres, Badajoz, Huelva, Sevilla i Toledo, queden exclosos de donar sang fins que passi un mes de la seva tornada "a causa de la detecció de casos del Virus del Nil Occidental i de dengue". Ara se'ls considera zones de risc de transmissió. Aquesta situació s'estén als viatgers a França, Itàlia i Grècia i a algunes zones d'Alemanya. També es restringeix la donació d'aquests territoris a Navarra, segons publica l'Associació de Donants de Sang de Navarra.

L'alerta sanitària és doble: les mateixes fonts assenyalen que, la primera, sobre el dengue, es va activar a mitjans de novembre; la segona, emesa aquest mateix divendres, és pel virus del Nil. Amb tot, segons fonts governamentals, al departament de Salut els consten les alertes, però en cap cas que s'estigui impedint la donació. "Segons el protocol actual, en aquestes situacions no estan limitades les donacions de sang. Només en alguns casos s'estan fent cribratges", apunten les mateixes fonts.

Cinc casos de donants a l'Estat

De forma general, no existeixen restriccions de donacions entre comunitats autònomes, però sí que es poden aplicar exclusions temporals per a zones determinades i diferents èpoques de l'any. "Jo no m'ho vaig prendre malament, però no m’ho esperava", admet la Maria. L'últim informe de Situació epidemiològica dels casos d'arbovirosi a Catalunya assenyala que, des del 5 de juny s'han notificat 116 casos de dengue confirmat i 33 sospitosos, i 2 del virus del Nil. Els casos que acostumen a posar en alerta les autoritats sanitàries són els autòctons, és a dir, els que els afectats no han viatjat a zones endèmiques i s'han contagiat en territoris a priori fora de risc.

Segons l'informe, del Virus del Nil no s'han registrat casos i de dengue, fins ara, se n'han registrat cinc: un al municipi de Celrà; un en una persona que vivia entre Barcelona i Tarragona; un al Prat de Llobregat i dos més a Malgrat de Mar, considerats un brot. Aquest últim cas s'ha donat per tancat per Salut: l'últim afectat va iniciar símptomes el 2 d'octubre i ja han passat més de 45 dies de vigilància sense cap cas relacionat. "A més, els resultats de les mostres de les inspeccions entomològiques van donar negatives a la detecció del virus", afegeixen fonts governamentals.

Fora de Catalunya, destaca el cas d'Extremadura, on es va detectar el virus del Nil en dos donants de sang asimptomàtics a Badajoz, i el d'Andalusia, on la conselleria de Salut ha detectat presència d'aquest virus a mosquits capturats a Huelva i Sevilla. Les tres províncies formen part dels territoris exclosos temporalment.

"Tenim 20 casos aquest any i 5 són de donants de sang", adverteix la investigadora del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries María José Sierra, que assegura que els virus transmesos per insectes són un problema de salut pública creixent a Espanya. Sierra ha fet al·lusió als casos de dengue a Catalunya i del virus del Nil a València i ha subratllat que ja són quatre anys consecutius amb aquests tipus de brots a diversos punts de l'Estat.

stats