Muntanyes de cendra a la canera de Son Reus: "Quan fa vent, tot queda ple de pols"

Treballadors de la canera municipal han de fer feina amb guants i mascareta per evitar respirar els residus

2 min

PalmaEl sindicat CCOO ha denunciat la situació “insostenible” que viuen els funcionaris i voluntaris del Centre Sanitari Municipal de Protecció Animal de Son Reus per les muntanyes de cendra que l'empresa Tirme té a les instal·lacions annexes. "Fa mesos que varen situar davant les oficines tres grans caramulls de cendres i, quan fa vent, tot el centre en queda ple", critica el secretari general de la secció sindical de CCOO a l'Ajuntament de Palma, Toni Torrens. Segons el representant, un treballador de la canera ha hagut d'anar al metge fins a dues ocasions a causa de la respiració de cendres, i altres companys i voluntaris s'han vist obligats a fer feina amb guants i mascareta durant tota la jornada. Pel que fa als animals, no es té constància que n'hi hagi d'afectats.

Les muntanyes de cendres a Son Reus.

Fonts del sindicat han remarcat que el problema sorgeix, sobretot, els dies de vent perquè les cendres es dipositen per totes les instal·lacions de la canera i es mantenen en suspensió durant hores. En aquest sentit, han recordat que ja varen denunciar que les instal·lacions "són antigues" i que "no són adequades", de manera que els tancaments i aïllaments no permeten evitar l'entrada de cendres a les oficines, banys i sales de feina del recinte.

Una de les finestres de les oficines.
Una de les finestres de les oficines.

Torrens afirma que ningú no els dona una solució i que, per aquest motiu, han presentat una denúncia a Inspecció de Treball per sol·licitar que es paralitzi l'activitat. "Tant el Servei de Protecció de Riscos Laborals de l'Ajuntament com Tirme estan avisats, però cap dels dos ha fet res.

El problema és que la gent continua fent-hi feina i respirant les cendres, i els animals, també", lamenta, per la seva banda, el delegat sindical de CCOO, Toni Coll, qui ha incidit en el fet que han reiterat a Tirme que actuï contra això. "Han posat uns aspersors que banyen les cendres, però no basta", remarca Coll, qui assegura que la mida de les muntanyes augmenta.

Davant aquesta denúncia, l'Ajuntament de Palma ha explicat a l'ARA Balears que es tracta d'un cas aliè a l'Ajuntament, ja que les cendres provenen d'una instal·lació que no és municipal. Tot i això, han explicat que des que van tenir constància de la problemàtica han mantingut converses amb Tirme per solucionar aquesta situació. A més, han remarcat que no és una situació que es produeixi diàriament, sinó que es viu puntualment en moments de temporal o vendaval, i que el personal de Son Reus està en contacte directe amb els responsables de l'àrea.

Pel que fa a les cendres, fonts de l'Ajuntament de Palma expliquen que una possible solució que es va traslladar a Tirme era banyar-les amb aigua per evitar-ne la disseminació i dispersió.

stats