Vera es compromet amb Escola Catòlica: "Us necessitam per créixer"
El conseller ha valorat la funció de l'escola concertada: "S'ha dit que té un component elitista, però fa una funció social necessària"
PalmaEl conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, ha valorat la feina de l'escola concertada, durant la inauguració del curs escolar d'Escola Catòlica. "Sou la xarxa complementària. A l'educació no hi ha germans petits ni grans –en referència a la pública. Tots som iguals", ha dit. "Escola Catòlica fa una funció social, perquè s'ha dit que té un component elitista, però fa una funció social necessària en el món actual". "Us necessitam per créixer, i per créixer és molt important l'educació 0-3", ha afegit Vera. "Hem fet un esforç econòmic considerable, però ens falten places, i esperam que la concertada ens ajudi", ha resumit.
En el marc de la presentació de les dades dels centres d'Escola Catòlica, a càrrec de la presidenta Llúcia Salleras i del secretari general, Toni Vives, s'han exposat les xifres i la feina que s'hi fa. "Hem de fer valer el que feim als 83 centres educatius que tenim. Esperem que no sigui la primera vegada que ens trobem per posar-la en comú. Així podem analitzar les dades i ens dona força per continuar", ha dit Salleras. Aquest curs Escola Catòlica té 38.614 alumnes i 3.306 docents, dels quals un 72% són dones. En el cas dels departaments d'Administració i Serveis, tenen 3.970 professionals, de nou amb una majoria femenina: són el 86%. La patronal també ha posat sobre la taula la diferència de docents que pateix respecte dels centres públics. Calcula que els centres concertats que necessiten 132 professionals per igualar la pública. Ara per ara, a la concertada la ràtio d'alumnes per professora és d'11,5, mentre que a la pública és de 9,2, segons les dades aportades.
Alumnes de 85 nacionalitats
Salleras ha fet incís en la dedicació que fa Escola Catòlica a l'educació inclusiva. "Hem apostat per l'escolarització compartida, i a més, tenim 4 aules UEECO, 15 aules ASCE i 38 d'Educació Especial", ha exposat. En la mateixa línia, s'ha presentat les dades d'alumnes NESE i NEE. "Tenim 42 centres que tenen entre un 20% i un 40% d'alumnes NESE i tres amb més d'un 40%", ha explicat Vives. Pel que fa als alumnes NEE, 24 escoles tenen entre un 20 i un 40% d'aquests estudiants i 9 més d'un 50%.
En relació amb aquestes qüestions, Vera ha refermat la seva aposta per l'educació inclusiva. "Hem creat una Mesa d'Educació Inclusiva i Especial, i el curs vinent es revisaran els criteris per assignar les dotacions de suport als centres, que seran igual als centres públics que als concertats. Les regles del joc són les mateixes per a tothom. Pel que fa a l'alumnat estranger, 47 centres d'Escola Catòlica tenen fins a un 20% d'estudiants d'aquest perfil, 29 fins al 40% i 6, més del 40%. En total, Escola Catòlica té alumnes de 85 nacionalitats, amb predomini de la marroquina, l'argentina, la veneçolana, la xinesa o la romanesa.
Lluita pel transport escolar
Escola Catòlica també ha reclamat la "igualtat efectiva amb les famílies de l'escola pública". "Tenim una demanda pendent, el transport escolar gratuït, per tal que pugui compartir-lo amb l'alumnat de la xarxa pública". En relació amb aquest tema, Vera ha estat taxatiu. "Volem fer extensiva la gratuïtat del transport i ampliar-la també a Batxillerat".
Salleras també ha posat el focus en la conciliació familiar. "És molt important i s'ha de reconèixer l'esforç de la Conselleria i de les titularitats dels centres per posar a l'abast de les famílies les ajudes de menjador", ha dit Salleras. 29 dels centres d'Escola Catòlica tenen prop d'un 40% dels alumnes que reben ajudes per cobrir les despeses de manutenció escolar. De fet, més del 43% d'aquestes ajudes s'han concedit enguany a famílies de centres concertats.