Societat 01/07/2024

Comença la veda de verderols

La prohibició durarà des de l'1 de juliol fins al 15 de setembre, a excepció d’Eivissa i Formentera, on serà fins al 30 de setembre

Victòria Pons
2 min
Exemplar de verderol de menys de 30 centímetres.

PalmaLa veda de pesca recreativa de verderol (cirviola de menys de 30 cm) comença aquest dilluns i s’allargarà fins al 15 de setembre, a excepció d’Eivissa i Formentera, on ho farà fins al 30 de setembre –així ho va establir l’ordre dictada pel conseller d’Agricultura i Pesca l’11 d’abril de 2000.

Aquesta prohibició coincideix amb la fase de creixement i agrupament del verderol, ja que aquesta espècie es reprodueix durant l’estiu. També té a veure amb l’increment de l'activitat pesquera recreativa a les Illes: l’informe sobre les llicències de pesca recreativa marítima del 2023 determina que es van emetre un total de 16.653 llicències, un augment del 8,45% respecte del 2022. 

El verderol és la forma juvenil de la cirviola. Té el cos allargat i comprimit lateralment. El perfil del cap és arrodonit, boca ampla i ulls petits. El dors és blau grisós i el ventre, platejat. Els costats, de color verd. Pot nedar molt a prop del fons i durant l’estiu viu a prop de la costa –a l’hivern apareix a més fondària per fugir de la baixa temperatura superficial. La pesca industrial es realitza en període estiuenc amb almadraves, morunes i palangres. La pesca recreativa se sol fer amb fluixa o fusell. 

Sobre la pesca recreativa

Igualment, el llibret de pesca esportiva a les Illes Balears –any 2023– informa sobre quins peixos s’han de marcar quan es practica pesca recreativa, amb l’objecte de dificultar la venda fraudulenta de peix. Així, s’estableix l’obligació de marcar els exemplars capturats de certes espècies, entre les quals hi ha el verderol, considerades de valor comercial. Al llibret es redacta que “la marca consisteix en un tall al lòbul inferior de l’aleta caudal del peix que s’ha de fer abans de desembarcar-lo, en el cas de pesca des d’embarcació, o tot d'una que s’hagi capturat el peix, en el cas de la pesca des de terra o la pesca submarina. Aquest marcatge no ha d’impedir mesurar la talla total de la peça”.

Llibret de pesca recreativa a les Illes Balears. Any 2023
stats