De 1.650 vianants per hora a 167: la pandèmia redueix el nombre de persones que passen per la zona de la Seu
A la plaça Major de Palma el juny varen disminuir un 60% i a la Porta Pintada, un 35% respecte del mateix mes del 2018, segons un estudi de Palma XXI
PalmaEl nombre de vianants que passen cada hora pel centre històric de Palma es va reduir el juny fins un 90% a la zona de la Seu, on passà de 1.650 a 167 respecte del mateix mes del 2018, segons un estudi de l'entitat Palma XXI. La pandèmia també va minvar el trànsit de persones a la plaça Major, on n'hi va haver un 60% menys: 1.152 enguany enfront de les 2.932 que passaven per la zona cada hora ara fa dos anys. A la plaça de la Porta Pintada, devora la plaça d'Espanya, la reducció va ser d'un 35%: 1.512 aquest juny respecte de les 2.298 persones del 2018.
La dades es varen recollir entre el 8 i el 21 de juny –en plena desescalada–, segons ha explicat una de les autores de l'estudi, l'antropòloga ambiental per la Universitat de Kent Maria Cifre. "Hem pogut enriquir l'anàlisi d'enguany amb els resultats d'un estudi que vàrem fer el 2018 sobre la saturació turística al centre de la ciutat", ha apuntat. La reducció de turistes ha suposat que els residents es tornin a apropiar del centre perquè "hi havia gent gran amb caminadors, persones amb cistelles per anar a comprar i infants jugant", ha destacat Cifre, i ha afegit que aquestes imatges eren "molt atípiques" el 2018.
La situació causada per la pandèmia ha afectat el renou als carrers del centre històric de Palma, a causa de la reducció del trànsit de persones, vehicles i les terrasses, cosa que ha augmentat la sensació de tranquil·litat, segons els residents, els comerciants i els vianants entrevistats per l'entitat.
La turistització del centre històric de Palma ha demostrat la manca de comerços que pugin "satisfer" les necessitats dels residents, segons els autors de l'estudi. De fet, el 51% dels locals entre la Seu, la plaça Major i la plaça d'Espanya varen estar tancats durant la primera quinzena de juny a causa de la seva especialització en el sector turístic. Quasi totes les gelateries de la zona, el 65% dels souvenirs i el 60% de les joieries i comerços de restauració també varen tancar. La majoria de locals d'alimentació, en canvi, sí que varen restar oberts.
El secretari de l'entitat, Jaume Garau, ha afirmat durant la presentació de l'estudi que els comerços que tenen una clientela local han pogut sobreviure millor el temps de confinament i que cal repensar el centre històric perquè sigui un lloc on viure-hi i no un parc temàtic. La reducció de l'arribada de turistes suposa una "oportunitat" per repensar i diversificar l'economia de Palma, segons Garau, que veu necessari aprofitar els edificis tancats, com ara Can Serra i Can Weyler, perquè entrin dins el mercat del lloguer residencial. Ha advertit, a més, que si la sortida de la crisi torna a ser apostant pel turisme i el sector immobiliari, "la pròxima serà encara més greu".
Garau també ha avançat que el 30 de juliol moltes entitats socials de les Balears es reuniran amb el Govern per fer una proposta en bloc. "Els ciutadans volem participar" perquè la sortida econòmica no pensi només en el turisme.