PANDÈMIA

És més barat viatjar a Alemanya a fer-se una PCR que fer-se-la a la sanitat privada

L’IB-Salut no cobreix les proves per motius que no estiguin justificats mèdicament, com viatjar, i els preus arriben als 140 euros

És més barat viatjar a Alemanya a fer-se una PCR que fer-se-la a la sanitat privada
Maria Llull
19/09/2020
4 min

PalmaFer-se una PCR a la sanitat privada de les Balears té un preu que va dels 120 als 140 euros. Les persones que han de viatjar a països amb restriccions o que necessiten la prova per motius laborals han de recórrer als centres privats, perquè l’IB-Salut no cobreix aquests casos. Les clíniques poden posar el preu que trobin adient, ja que no hi ha limitacions, malgrat que sí que s’han fixat els preus d’elements de protecció, com les mascaretes. Així les coses, surt més econòmic viatjar a Alemanya, on es fa una PCR gratuïta als passatgers que hi arriben de zones d’alt risc als aeroports mateix, segons han confirmat a l’ARA Balears fonts de la companyia aèria alemanya Lufthansa, que recórrer a un centre privat. A més, si el resultat de la PCR és negatiu, no cal fer cap quarantena. Segons han indicat des de la companyia, els resultats poden arribar a tardar només sis hores.

Fent una recerca de vols, es poden trobar preus raonables i la possibilitat d’anar i tornar el mateix dia. Per exemple, el dilluns 28 de setembre és possible arribar a Berlín a les 9.40 del matí -sortint de Palma a les 6.55 hores- i agafar l’avió de tornada a les 16.35 h, gairebé set hores després. El preu d’aquest vol és de 58,92 euros, menys de la meitat que una PCR de 120 euros. En cas d’haver de pernoctar-hi perquè els resultats tardin més, es poden trobar hostals per 38 euros la nit. En total, es gastarien 96,92 euros i encara quedarien més de 20 euros per sopar o comprar algun souvenir.

Les causes que justifiquen que es faci una PCR a la sanitat pública de les Balears són limitades: que la persona té símptomes compatibles amb el covid-19, que ha estat un contacte estret d’un infectat o bé que es tracti de proves planificades per controlar la pandèmia, com els cribratges massius. “Les proves que es demanen per viatjar no entren dins el pla d’atac de la pandèmia i no són una prestació de l’IB-Salut”, va dir divendres el portaveu del Comitè de Gestió de Malalties Infeccioses de les Balears, Javier Arranz, sobre aquesta qüestió.

Preus i condicions variables

L’ARA Balears ha consultat diverses clíniques privades per saber quin és el preu i quines són les condicions per fer-se una PCR a demanda. A l’hospital Palmaplanas, del grup Quirón, simplement s’ha d’agafar cita i abonar 120 euros. “No fa falta prescripció mèdica”, indiquen des d’atenció al públic, a més d’explicar que la tarifa no varia en cas de tenir una assegurança privada i de destacar que els resultats es poden tenir en línia i també en anglès, si és necessari. Els resultats estan entre 24 i 48 hores.

En el cas de la clínica Rotger, també del grup Quirón, el procediment és el mateix: no cal visita al metge, es demana hora al laboratori, es paguen 120 euros i s’ha d’esperar com a mínim 24 hores per tenir els resultats.

En el cas de la Xarxa Assistencial Juaneda, la casuística és diferent, fins i tot dins el mateix grup hospitalari. A la Policlínica Miramar i a la clínica Juaneda de Mallorca, no cal demanar cita i basta presentar-se en els centres en qualsevol moment entre les 8.00 h i les 22.00 h. El preu de la prova és de 130 euros i en ambdós centres indiquen que “no cal que la demani un metge”. Els resultats estan entre 24 i 48 hores després. En canvi, a la Juaneda de Ciutadella, a Menorca, el preu s’enfila fins als 140 euros, 40 dels quals són per “la visita amb el metge que ha de fer la petició”. En aquest cas, és probable que els resultats tardin fins a tres dies.

Fonts de la Juaneda expliquen que, malgrat que no hi hagi una consulta mèdica específica per fer-se la prova, sí que l’analitza un metge i precisen que, en els casos que no són sospitosos, es fa per no col·lapsar el servei. Sobre la diferència de preus entre Mallorca i Menorca, comenten que es deu al fet que els costos són variables en funció de l’illa.

Cal subratllar que el reactiu d’una prova PCR té un cost d’entre 13 i 14 euros, segons indiquen fonts de l’IB-Salut i del Sindicat de Metges de les Balears (Simebal), el qual també recorda que s’hi ha d’afegir el reactiu per extreure l’ARN (5 euros), l’escovilló (2,50 euros) i el cost dels guants i altres materials sanitaris d’un sol ús, a banda del sou del personal sanitari que cal per fer el test.

El diputat de Més per Menorca Josep Castells va fer palès en el darrer ple del Parlament el que considera “una deslleialtat al consumidor”. “Hi ha un forat negre i la sanitat privada està aprofitant una situació de necessitat per fer negoci”, comenta Castells, el qual considera que “la solidaritat hauria d’estar per davant del negoci en aquest cas”.

Clients, no pacients

Malgrat que l’IB-Salut indica que les proves han de ser prescrites per un metge, fonts d’un laboratori privat expliquen que “cap metge demana res” i que les persones que se les fan “passen un qüestionari que demana pels símptomes”. En cas d’alguna sospita, sí que hi intervé un metge. També comenten que, en cas de fer proves a un grup nombrós de persones, es poden fer rebaixes en els preus. Hi ha hagut casos en què s’han pagat 100 euros per una PCR i una serologia. “Són clients, no els tractam com a pacients”, apunten.

D’altra banda, les proves PCR per viatges o necessitats laborals també han estat una font de positius durant la segona onada de la pandèmia. “Molta gent que havia de tenir la prova negativa per partir ha donat positiu”, assenyalen. En aquests casos, els laboratoris privats estan obligats a notificar els positius a l’IB-Salut.

stats