Victòria de la plataforma Pulmó Verd: denegat el macroparc solar de Son Bonet
El Govern balear ha resolt negativament l'expedient impulsat per Aena, que volia posar 32.000 panells en un espai molt usat pels veïns de la zona
PalmaEl macroparc solar que Aena volia construir als voltants de l'aeròdrom de Son Bonet, i que havia alçat bona part dels veïns de la zona en contra, acaba de ser denegat pel Govern balear. La Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic ha resolt l'expedient de l'empresa publicoprivada que preveia ocupar prop de 20 hectàrees amb la instal·lació de 32.000 panells solars i el projecte ha estat desestimat a causa de no haver aportat tota la documentació que se li requereix.
Segons ha pogut saber l'ARA Balears, l'expedient ha conclòs amb una desestimació, ja que no ha aconseguit un requisit que és imprescindible per a aquest tipus d'instal·lacions de gran format: l'informe d'impacte ambiental favorable per part de la Comissió Balear de Medi Ambient. Si aquest informe no s'obtenia dins el termini marcat per l'Estat, llavors l'empresa transportadora de l'energia, Red Eléctrica, retirava el permís habilitant que permetia a les empreses connectar-se a la xarxa. Red Eléctrica ho ha anat remetent els darrers mesos als diferents promotors de grans projectes, com va passar amb el del terme municipal de Selva, amb 70.000 plaques previstes a sòl rústic, que també va acabar desestimat per no aconseguir el permís ambiental.
Ara li ha tocat el torn a Aena, que tampoc ha pogut aconseguir un informe ambiental favorable per part de la Comissió de Medi Ambient autonòmica, i, per tant, ha quedat sense aquesta llum verda, Red Eléctrica no té altra opció que, en compliment de la normativa estatal, retirar l'autorització per connectar-se a la xarxa. Aquesta normativa, un reial decret de l'any 2020, en definitiva el que cerca és facilitar la planificació energètica de tot l'Estat, amb especial cura de les grans instal·lacions, ja que per transportar aquests volums calen inversions i planificacions. Aquells projectes que no han pogut superar el tràmit ambiental han quedat sense punt de connexió, com era el cas del parc de Selva i ara el d'Aena.
Contestació ciutadana
El projecte del parc solar d'Aena a Son Bonet havia rebut una gran contestació ciutadana, mitjançant la plataforma Pulmó Verd, ja que la instal·lació es projectava en uns terrenys on els veïns de la zona solen passejar i del qual es fa un considerable ús públic. Els portaveus de l'entitat no entenien com Aena, que té tot l'edifici de l'aeroport de Son Sant Joan, no solaritzava estructures ja existents. "Mai no ens hem cregut l'argument que el seu edifici, que és relativament modern, no podia aguantar unes plaques solars que pesen poc, i que amb la tecnologia d'avui dia es poden posar arreu. És un caprici que ens amaga alguna informació sobre la destinació de l'energia o realment són ganes de voler afectar un espai emblemàtic, que avui dia és ple d'arbres i persones", deia fa uns dies Manel Gomáriz, de Pulmó Verd.
I és que durant els darrers mesos els veïns de la zona han anat sembrant arbres a tot l'entorn del pulmó verd, perquè precisament volien fer veure a les autoritats que en nom de l'energia neta "no es poden dur a terme instal·lacions agressives, impactants, que ens deixen sense un espai ciutadà de primera necessitat. Aena té molts llocs on posar aquestes plaques, ho tenim ben clar", deia Gomáriz.
Ara, el projecte queda desestimat i els seus promotors hauran de tornar-lo a iniciar de bell nou perquè la tramitació autonòmica, imprescindible per poder construir un parc, ha quedat exhaurida.
La Plataforma Son Bonet Pulmó Verd celebra la victòria: "Hem guanyat, Son Bonet per al poble!"
Després de conèixer l'anunci de la negativa del Govern a la construcció del macroparc solar que Aena volia construir als voltants de l'aeròdrom, la Plataforma Son Bonet Pulmó Verd ha emès un comunicat celebrant la victòria i destacant que després de molt temps de lluita i feina "hem guanyat, Son Bonet per al poble!". El col·lectiu ha volgut també remarcar la importància de la col·laboració de les nombroses organitzacions, plataformes i institucions públiques per evitar la construcció d'aquest projecte i ha remarcat que "els responsables polítics han estat a l'altura de les circumstàncies".
Ara, un cop acabada la lluita per frenar la construcció del macroparc solar, la Plataforma ha informat que continuaran fent feina per aconseguir que Aena cedeixi els terrenys al poble de Marratxí i que es contribuesqui amb les administracions locals, insulars i balears a la creació d'un bosc urbà per lluitar contra el canvi climàtic i millorar l'entorn i la salut dels habitants de l'entorn del Pla de na Tesa, el Pont d'Inca, Cas Capità i Son Llàtzer.