Les pràctiques kamikazes dels vaixells que naveguen per les Balears
El GOB reclama que es modifiqui la Llei de costes i es limiti la velocitat de les embarcacions fins als 300 metres del litoral
PalmaL'augment de les embarcacions que naveguen per les Balears, a més de les velocitats excessives a les quals de vegades circulen, posa en perill els banyistes i la vida marina. Així ho ha denunciat el GOB, que, a través d'un vídeo a xarxes elaborat amb Mallorca Blue, ha demostrat que hi ha vaixells que superen àmpliament les màximes velocitats permeses. Aquest fet deixa en una situació de vulnerabilitat els banyistes i els ciutadans que, per exemple, van a fer una volta amb caiac. "En altres països europeus com França es limita la velocitat de 5 nusos fins als 300 metres del litoral. Aquí només es limita la velocitat a 50 metres del litoral rocós", es denuncia en el vídeo. L'entitat considera que la Llei de costes de 1989 "està desfasada i ja no protegeix els banyistes, que són el grup més nombrós".
Actualment, el reglament estableix l'obligació de navegar com a màxim a tres nusos en la franja de mar de 200 metres a zones de platja i 50 metres a zones rocoses. "Això, però, és una norma estatal i no s'adapta a la realitat de les nostres illes, ni a molts altres territoris de l'Estat. La zona rocosa és àmpliament utilitzada per diferents usuaris, no només banyistes, també per altres formes de navegació no motoritzada que cada vegada tenen més difícil poder gaudir de la costa des de la mar per risc a col·lisions o per un excés d'onatge constant, conseqüència del trànsit continuat d'embarcacions a velocitat elevada i molt pròximes a la costa", assegura el GOB. L'entitat demana que s'ampliïn les restriccions de la limitació de velocitat de navegació fins als 300 metres per tota la costa litoral. Així, i mantenint la restricció actual de fins a tres nusos, a la resta de litoral fins a aquests 300 metres només es podria navegar fins a cinc nusos.
El vídeo difós mostra que en espais reduïts conviuen les persones que neden amb aquells que van amb motos d'aigua, barques o windsurfs, entre d'altres. En aquest sentit, cal recordar que les embarcacions de motor fan ones i renou audible al fons marí per part de la fauna. "El litoral s'ha convertit en un circuit de curses sorollós i perillós", denuncia el GOB. La velocitat de les embarcacions "crea onatge que afecta la riba i genera soroll submarí i terrestre, fet que perjudica tant els residents com la vida marina", explica. De fet, en el vídeo es veu que els peixos són completament sacsejats per la força de les ones. Per tot plegat, el GOB reclama que es limiti la velocitat a 300 metres de la costa i que es controli el compliment de les normes.
El cas més comentat aquest estiu ha estat el de la platja del Carbó, on hi ha hagut embarcacions fondejades fins a pràcticament la vorera, en diverses ocasions, la qual cosa ha provocat conflictes amb els banyistes. "Però aquest escenari també es viu a molts altres indrets de la nostra costa cada dia. Cales plenes d'embarcacions, i en molts dels casos amb tripulants que no tenen els coneixements suficients per navegar i fondejar amb seguretat", diu el GOB.
El GOB assegura que aquesta temporada ha conegut situacions "que haurien pogut esdevenir en conseqüències molt nefastes en vers la seguretat de les persones". És el cas de barques de lloguer i motos d'aigua que entren a les cales "a tota velocitat i fan rotllanes prop dels banyistes i les embarcacions fondejades, empreses de lloguer de motos d'aigua que operen il·legalment i reposen combustible fora de les zones adaptades. I així, un seguit de fets, que ni de prop arriben a recollir la realitat del que ocorre a la mar. Ens serveixen de mostra del que ens podem trobar quan anam a la mar", explica.
Tragèdia mortal
La denúncia del GOB arriba pocs dies després que una llanxa envestís una barca i matàs un dels tripulants mentre pescava calamars a Cala Bona. La víctima és Guillem Comamala, un jove de 20 anys que havia sortit a pescar amb dos amics més. El conductor de la llanxa va fugir del lloc dels fets i va abandonar la víctima i els seus companys. La Guàrdia Civil va identificar el patró de l'embarcació, que va ser localitzada dissabte abandonada. Gràcies a les investigacions, els agents del cos armat varen esbrinar qui n'era el conductor aquella nit i també que la llanxa tenia la bandera alemanya.
Prop d'un centenar de persones varen respondre a la convocatòria de l'Ajuntament de Son Servera i es varen concentrar per dur a terme un emotiu minut de silenci en memòria de Guillem al port de Cala Bona.