REFUGIATS

Vint tones de menjar per a Lesbos

La campanya de recollida d’aliment impulsada per Ara amb Síria finalitza el divendres 18

‘MOVIL KITCHEN’ 
 01. Aquest grafit, que simbolitza l’entrada a un cap de refugiats, es pot trobar a Inca.  02-03. Exterior i interior de la ‘Movil Kitchen’ de Julio Botarga. 
 04. Grup de nins i nines refugiats gaudint dels plats del cuiner.
Maria Cifre
12/05/2018
3 min

PalmaLa plataforma mallorquina Ara amb Síria du a terme una campanya de recollida d’aliments amb l’objectiu d’omplir un tràiler de vint tones.

El termini de recollida d’aliments havia de finalitzar ahir el divendres 11 de maig, però des de l’organització han allargat el període una setmana més per poder omplir del tot el contenidor. Així, el darrer dia per contribuir a la causa serà divendres vinent, 18 de maig.

Projecte ‘Movil Kitchen’

Ara amb Síria ha organitzat aquesta recollida d’aliments per tal de poder-los enviar a Julio Botarga, un cuiner jubilat que cada dia cuina gratuïtament per als refugiats fora del campament de refugiats de Moria, a Lesbos.

Julio es va jubilar fa dos anys i va decidir viatjar per ajudar els més necessitats. Al principi es va dirigir a la frontera de Grècia amb la seva furgoneta, on feia pa per a unes 1.000 persones cada dia.

Llavors va ser cuiner dins un vaixell de rescat i, ara, el projecte ha evolucionat i té la seva pròpia cuina, que ell mateix es va instal·lar dins un contenidor de càrrega transportable.

El projecte personal de Botarga s’anomena ‘Movil Kitchen’ i, tot i que té la capacitat per poder preparar menjar per a un miler de persones, actualment només cuina per a uns 250 refugiats diàriament, perquè “la problemàtica més greu és que hi manquen els recursos alimentaris”, explica la coordinadora de la plataforma Ara amb Síria, Antonia Triguero.

Campanya participativa

Triguero va conèixer el cuiner el mes de novembre del 2017 i varen començar a planificar la recollida d’aliments. Hi fan falta, sobretot, conserves, llet, sucre, mel, fruits secs, espècies, oli i aliments infantils. “Demanam que la data de caducitat sigui d’aquí a un any, més o manco”, assenyala Triguero.

El cuiner també necessita estris de cuina, com ganivets, posts de tallar i microones. I doblers per poder comprar els aliments frescs -tals com la fruita, la verdura, el peix i la carn- allà mateix. És per això que han posat a disposició de tothom un número de compte bancari perquè es puguin fer donatius per a la causa. És el següent: ES77 2056 0010 3110 0422. A la campanya, s’hi han sumat els pobles d’Algaida, Búger i Campos, els quals també tenen punts de recollida d’aliments. “L’objectiu és que les famílies més necessitades puguin tenir una menjada digna”, assenyala Triguero.

Apotecaris Solidaris també s’hi ha sumat. Cada ciutadà que vagi a les farmàcies associades i vulgui fer un donatiu d’un euro contribuirà a comprar aliments per als indants, com per exemple llet en pols, farinetes o cremes de pot.

Campament de Mouria

La ‘Movil Kitchen’ de Botarga està situada als afores del campament de Mouria, ja que dins només hi poden accedir les grans ONG.

En l’actualitat, el campament acull més de 7.300 persones, malgrat que té capacitat per acollir-ne entre 2.500 i 2.700. Com a conseqüència, el càtering no dona a l’abast per tal d’arribar a tota la població interna del campament.

Les ONG que treballen dins Mouria informen el cuiner Botarga de quines són les famílies més necessitades. Així, les que tenen molts de fills, les dones embarassades o les persones malaltes tenen prioritat a l’hora de ser alimentades.

Julio s’encarrega de cuinar per a totes les persones possibles, i encara que la seva cuina té la capacitat per poder cuinar per a un miler de persones, actualment, per falta de productes alimentaris, només ho fa per a 200 refugiats. “Moltes vegades, els mateixos refugiats ajuden el cuiner a tallar verdura o a fer el menjar”, assenyala Triguero.

El repte de Triguero i el d’Ara amb Síria és aconseguir omplir un contenidor de vint tones de productes alimentaris per poder enviar al cuiner i així ajudar que tots els refugiats puguin fer, almanco, una menjada diària i digna.

Alguns punts de recollida d’aliments són la cafeteria Es Cantó, la cafeteria del polígon Mercantil i el Monkafe d’Inca; Can Rovira, el supermercat Aprop i El centre d’estètica Inma, també d’Inca. Altres punts són la Biblioteca de Búger, la clínica veterinària El Toro de Calvià i Can Pallisseta i Seguros Axa, de Campos.

stats