Una vintena de bicicletes solidàries de Manacor fins a Ucraïna per als infants orfes
El ciclista Toni Chapira ha aconseguit reunir 19 vehicles, que aquest diumenge començaran a viatjar cap a la ciutat de Sokal en dues tongades
ManacorUn total de 19 bicicletes partiran aquests dies des de Manacor cap a la ciutat de Sokal, a Ucraïna, per ser distribuïdes entre els nins i nines que han quedat orfes durant la guerra que encara enfronta el país amb Rússia. I tot gràcies al repte solidari duit a terme aquest passat mes de juny pel ciclista amateur Toni Chapira (Vilafranca, 1973), que va fer dues voltes senceres a Mallorca, un total 624 quilòmetres seguits durant més d'un dia.
"Res no hauria estat possible sense el suport de molta de gent, una representació de la qual és avui aquí, al costat de les bicicletes que hem aconseguit reunir gràcies als donatius i l'ajuda de moltes persones que s'hi han implicat", deia aquest divendres Chapira just davant Bicicletes Nadal, a Manacor, part implicada també en el gran repte solidari. "Hem de dedicar-ho especialment a Cati Tifes i a Miquel Julià, per ser un exemple de superació per a mi i mantenir l'optimisme tot i les circumstàncies.
Ara l'associació Familia Ucraniana de Mallorca, dirigida per l'ucraïnès Yuriy Zubko, serà l'encarregada de gestionar l'enviament dels vehicles cap a Sokal (a 20 quilòmetres de la frontera amb Polònia), a través de l'agència de transports que habitualment fan servir per dur distints articles personals o de primera necessitat cap a les seves famílies allà. "La meitat sortiran de Palma aquest diumenge i l'altra meitat, d'aquí dues setmanes, encara que no s'entregaran fins dia 6 de desembre coincidint amb la festa de Sant Nicolau, que allà ve a ser com aquí els Reis o el Pare Noel, o sigui qui reparteix regals".
A Chapira li agrada conduir "qualsevol cosa, des de màquines d'obra fins a autobusos o tràilers". Per això el repte no va agafar especialment per sorpresa cap dels seus amics i companys de club... Chapira va sortir dissabte 10 de juny des del Port de Pollença en direcció a Artà per fer la volta sencera a Mallorca en bicicleta de carretera.
Res fora del que és 'normal' en aquests temps de triatlons i ironmans, en què un oficinista de 40 anys es fica 200 quilòmetres un diumenge qualsevol. Més complicat si recordam que, després de completar els 312.000 metres del primer circuit, va tornar enrere en el sentit contrari de les agulles del rellotge per completar-ne un altre d'igual.
"Fa un any arran d'altres reptes solidaris com el del doctor Sergi López (que va pujar fins a 27 vegades seguides Sant Salvador de Felanitx per aconseguir una cadira adaptada per a una família de Manacor) se'm va acudir que jo també podia col·laborar per millorar les condicions d'algú. Vaig pensar en els nins que pateixen per la guerra d'Ucraïna i el vaig relacionar amb la bici, amb recaptar fons per comprar el nombre més gran de bicicletes possible i transportar-les fins allà". Però en aquells moments el conflicte amb Rússia estava en el seu moment més cru i les necessitats se centraven en coses bàsiques com ara mantes o medicaments, així que Toni va decidir esperar per no parèixer trivial.
"Fa uns mesos vaig decidir que era el moment; que les bicis, a més d'un mitjà de transport efectiu en moments d'urgència, també poden ser una jugueta i un motiu de distracció". I va començar l'altre repte, el de canalitzar aquesta idea a través d'una ONG: "Em vaig posar en contacte amb diverses organitzacions, però vaig veure que totes volien centrar-ho en els doblers i aquesta no era la meva intenció. Així que la passa següent va ser cercar alguna associació o col·lectiu ucraïnès a Mallorca".
I, així, va trobar una església ucraïnesa a l'Arenal. Va agafar el cotxe i va conduir des de Vilafranca un dissabte a la nit per assistir a una missa de dues hores en un idioma desconegut per a ell. Tot per poder parlar amb algú que el pogués orientar a la seva aventura de més de 30 hores sobre dues rodes. "Al final vaig parlar amb el president de l'Associació de Famílies a Ucraïna, que té base al polígon de Son Castelló", i a partir d'aquí organitzar la segona part i, de fet, la més important.
La prova, a més dels 8.000 metres de desnivell acumulat, va presentar diferents desafiaments. Chapira, que va comptar amb amics ciclistes que l'acompanyaren durant bona part del recorregut, sortí del Port de Pollença a les 6 h del matí per poder completar la primera volta en menys de 15 hores. Després es va haver de 'menjar' els exigents desnivells de la serra de Tramuntana de nit i gairebé sense llum de lluna. "Guiant-me amb el focus davanter. Fou la part més mental del repte, però ho vam treure endavant amb èxit".