Una vintena d'analítiques ja van detectar a l'abril l'excés de nitrats a l'aigua de Maó

La sobreexplotació dels pous durant els darrers anys i la seva salinització han motivat una investigació de la Guàrdia Civil per un presumpte delicte mediambiental

Bassa temporal situada a Sa Raconada Vella de Sa Mesquida aquest cap de setmana.
ARA Balears
06/10/2024
2 min

PalmaUna vintena d'analítiques encarregades per Hidrobal entre l'abril i l'agost d'enguany van posar de manifest un excés de nitrats a les mostres de l'aigua de la xarxa de Malbúger de Maó, que proveeix d'aigua gran part de la ciutat. En aquell moment, l'empresa gestora d'aigua va demanar desconnectar la planta desnitrificadora inaugurada el 2021 per mal funcionament. L'equip de govern municipal es va demorar un mes a ordenar la detenció d'aquesta planta. Aquest fet ha provocat el cessament de la regidora responsable, Dolores Antonio. De fet, la sobreexplotació dels pous durant els darrers anys i la seva salinització han motivat una investigació de la Guàrdia Civil per un presumpte delicte mediambiental contra la salut pública que ara ja és en mans del jutjat.

Segons informa el diari Menorca, Hidrobal ja havia demanat que se n'informàs les autoritats competents el novembre de 2023. Es va descartar la mesura perquè mitjançant la combinació de pous es va limitar el nivell de nitrats als permesos per llei (50 mil·ligrams, per sobre existeix risc sanitari). Ara, l'Ajuntament i la concessionària estan creuats en un enfrontament administratiu per dirimir-ne responsabilitats.

Els experts avisen que és necessari perseguir més el malbaratament dels grans consumidors, però els ajuntaments no es posen d’acord ni per unificar l’ordenança ni la gestió hídrica a tot Menorca. Disposar d’una dessalinitzadora no ha evitat problemes a Ciutadella, però a Maó es veu ja com a solució. Les inversions són de camí, però arriben tard.

Per la seva banda, la portaveu del Partit Popular, Virginia Victori, ha reaccionat a la notícia sobre l'existència d'una vintena d'anàlisis que ja detectaven a l'abril del 2024 que els nivells de nitrats estaven per sobre del permès: "Mentre cada notícia que coneixem és més seriosa, Héctor Pons continua amagat".

Així, Victori demana al batle la seva compareixença immediata atesa la gravetat de la situació. "O pensa sortir ara a dir que tampoc no coneixia que les analítiques entre l'abril i l'agost del 2024 no sortien correctes i mostraven uns nivells de nitrats molt per sobre del límit legal?", es demana. Segons diu, "el juny es van assolir els 60,5 mg de nitrats per litre, és a dir un 20% més del màxim autoritzat". "És tot un despropòsit. S'ha jugat amb la salut dels ciutadans, se'ls ha enganat i amagat informació, i sembla que aquí no passa res", censura.

stats