Més d'una vintena d'instituts de les Illes s'impliquen en l'estudi de la pujada de la mar
Els alumnes recolliran dades al llarg del curs que serviran perquè els científics puguin elaborar noves estimacions sobre com afectarà el canvi climàtic al litoral
Palma26 instituts de Secundària de les Balears participaran durant aquest curs en un projecte perquè els alumnes construeixin aparells de mesura i facin un seguiment per recollir dades sobre la pujada del nivell de la mar causada per l'escalfament global. A final del tercer trimestre escolar, tota la informació emmagatzemada servirà perquè els científics puguin elaborar noves estimacions sobre com afectarà el canvi climàtic al litoral illenc. És la segona vegada que es fa aquesta iniciativa i enguany s'hi han sumat cinc instituts més. Per illes, quatre centres són d'Eivissa, cinc de Menorca i 17 de Mallorca.
"La Mediterrània és una de les zones del planeta més vulnerables a la pujada del nivell de la mar i aquest estudi esdevé molt important", segons ha explicat Biel Jordà, investigador del Centre Oceanogràfic de les Balears, qui ha dirigit la jornada de formació de professors i professores de Mallorca que s'ha fet aquest dimecres. Fins ara només hi ha estudis sobre la pujada de la mar centrats en Cala Millor i la Platja de Palma, que es reduiran a la meitat aquest segle. La participació dels centres, però, servirà perquè es coneguin molts altres casos arreu del litoral balear, segons ha dit Jordà. En total, els alumnes estudiaran aproximadament una trentena de platges.
La directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, Amanda Fernández, ha explicat que el projecte és important perquè combina una tasca pedagògica amb una problemàtica molt vigent, com és la crisi climàtica. La iniciativa coincideix, a més, amb els actes organitzats amb motiu de la celebració de la Cimera Mundial del Clima (COP25). Fernández també ha recordat que el projecte s'emmarca en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030, concretament amb el que fa referència a l'acció pel clima i la protecció de la vida submarina.
El projecte Secosta és una iniciativa de ciència ciutadana impulsada pel Centre Oceanogràfic de Balears i de la Universitat de les Illes Balears (UIB) amb el suport de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca. L'objectiu principal és implicar els estudiants de Secundària en les tasques de recerca que es duen a terme a través de dues iniciatives: Soclimpact i Venom. El primer és un projecte finançat per la Unió Europea, mentre que el segon està impulsat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats del govern espanyol.