Un visitant assidu del Santuari de Lluc va destapar el robatori de gairebé 500 objectes
La Guàrdia Civil ha fet inventari del robatori, que consisteix en tres cordonets d'or mallorquins, 448 medalles i monedes de l'època romana i 12.000 euros de la caixa forta
PalmaTres cordonets d'or mallorquins dela segles XVIII i XIX, 448 medalles i monedes de l'època romana, així com 12.100 euros de la caixa forta i de les bacines de la basílica: la Guàrdia Civil ha presentat aquest dilluns l'inventari del robatori del Santuari de Lluc, que va acabar amb la detenció d'un treballador. La troballa es va fer gràcies a un visitant assidu del Santuari, que va alertar que les peces exposades no coincidien amb les originals i que altres ja no estaven al seu lloc habitual.
A partir d'aquí, el prior del Santuari de Lluc i el responsable de l'empresa que gestiona el museu del Santuari es varen personar a les dependències de la Guàrdia Civil a Inca per denunciar els fets per un delicte de robatori continuat. Una vegada l'equip de Policia Judicial de la Guàrdia Civil havia començat la investigació, va rebre també informació que havien desaparegut 12.100 euros de la caixa forta de la vicaria del Santuari i de múltiples estances, així com de les bacines de la basílica.
Així, varen observar que tres "cordonets d'or mallorquins" dels segles XVIII i XIX havien estat substituïts per unes falsificacions de bijuteria de la mateixa longitud –entre 1,5 i 2,5 metres– i estaven col·locats de la mateixa manera que els originals. A més, faltaven peces catalogades com a Bé d'Interès Cultural (BIC) que havien estat sostretes, així com 446 medalles de diferent tipologia i monedes de l'època romana de gran valor.
Amb la informació que varen aconseguir, varen investigar prop de 150 persones que tenien relació laboral amb el monestir i el museu. Com a resultat, varen identificar un comerç de compravenda de Palma que havia adquirit, per parts i en diversos dies, un dels cordonets d'or i diverses medalles, totes catalogades com a BIC. Així varen poder saber que les havia venudes un treballador del museu entre març i juliol del 2022, i que les peces ja havien estat foses.
D'aquesta manera, varen saber que la major part dels objectes robats encara no s'havien posat a la venda i la prioritat va ser recuperar-los tan aviat com fos possible per evitar-ne la destrucció. Amb això, varen sol·licitar al jutjat una ordre d'entrada i escorcoll al domicili del sospitós.
Detenció i escorcoll domiciliari
Finalment, el dijous 30 de març varen detenir el presumpte autor dels fets al mateix Santuari de Lluc i varen poder inspeccionar el seu armariet personal. Allà varen trobar una caixa amb monedes antigues d'Isabel II, cinc sacs transparents plens de monedes corresponents a les donacions, un arxiu ple de monedes i elements prehistòrics que eren part de l'antiga exposició museística.
A continuació, varen fer l'escorcoll domiciliari, en el qual varen localitzar un fals sostre amb 25.000 euros en bitllets i dues caixes plenes de joies catalogades com a Bé d'Interès Cultural. Allà hi havia 100 peces, moltes de les quals també catalogades com a BIC i altres de procedents de les donacions. Els únics objectes que no s'han pogut recuperar són tres cordonets d'or, dues medalles d'or i un toisó.