Viticultors de Mallorca preveuen recollir menys raïm, però de més qualitat aquesta verema
Vi de la Terra Mallorca ha iniciat aquesta verema amb un total de 1.893 hectàrees inscrites, la qual cosa representa un 10% més que la verema de 2023
PalmaEls cellers integrats a la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Vi Terra Mallorca preveuen recol·lectar un 20% menys de raïm que l'any passat, però, per contra, destaquen el fruit es troba en molt bon estat i que, per tant, esperen que el vi que en surti sigui de gran qualitat. Així s'ha pronunciat l'agrupació de cellers qui han apuntat que aquests factors fan preveure una "bona anyada de vins", encara que han ressaltat que es tracta d'una verema marcada per una "important sequera" en els mesos previs. Per això, apunten que la verema d'enguany destacarà per ser un raïm més petit i amb una alta concentració aromàtica i fenològica.
"Aquesta menor producció no és un element negatiu per al sector perquè alleuja la situació dels cellers que encara tenen vi d'altres campanyes en estoc", ha al·legat la presidenta de Vi de la Terra Mallorca, Magdalena Mesquida. Vi de la Terra Mallorca ha iniciat aquesta verema amb un total de 1.893 hectàrees inscrites, la qual cosa representa un 10% més que la verema de 2023. La IGP aglutina actualment a 80 cellers de Mallorca, amb més de 300 viticultors.
Com a marca de qualitat, tots els vins dels cellers adscrits a Vi de la Terra Mallorca estan elaborats exclusivament amb raïm de l'illa, la qual cosa els aporta "singularitat" i un vincle "molt important amb el territori". Mesquida ha concretat que el preu del quilo de raïm es mantindrà entorn de l'euro com en altres campanyes, encara que ha recalcat que en els últims anys s'han activat moltes vinyes noves i, si abans faltava raïm, ara hi ha molta més oferta.
"El repte és que els vins tinguin cada vegada més presència en el mercat i siguin una opció de consum vàlida per gent de totes les edats que sàpiguen apreciar la identitat i singularitat dels vins elaborats a Mallorca", ha manifestat. Igualment, també ha parlat dels efectes de les últimes pluges d'aquest mes d'agost, que hauran d'acabar de valorar-se en les pròximes setmanes.
"En general, les vinyes han acollit les pluges de manera molt positiva, a excepció de vinyes localitzades principalment en la zona de Manacor, que han sofert inundacions i que hauran de ser més controlats a escala sanitària", ha indicat la gerent de Vi de la Terra Mallorca, Marina Vera. Així i tot, ha destacat que les vinyes, com la resta de cultius, han suportat una situació "extraordinària" de sequera i aquesta pluja és un suport per poder allargar la maduració del raïm i, per tant, aportar major qualitat.
No obstant això, ha demanat ser "prudents", ja que cal realitzar un control sanitari major per controlar l'aparició de fongs que puguin danyar la collita. "La verema és un temps delicat, en el qual els viticultors i cellers han de prendre decisions importants per recollir el raïm en el seu millor estat sanitari i de major qualitat, en tenir en compte la variabilitat meteorològica i els efectes del canvi climàtic, ja present en les vinyes", ha agregat Vera.
Cal ressaltar que la verema 2024 ja està en marxa i els cellers que formen part de la IGP Vi de la Terra Mallorca ja han recol·lectat 900.000 quilos de raïm, la qual cosa representa un 20% del raïm que s'estima es recollirà al llarg d'aquesta campanya. Fins ara, les principals varietats de raïm entrades als cellers inscrits a la IGP són les més primerenques com el Chardonnay, Sauvignon blanc i Moscatell, així com ha començat a entrar raïm de les varietats locals Malvasia i Giró Ros, en varietats blanques, i Pinot Noir i Merlot, en negres.