ANYADA 2018
Societat17/08/2018

Els viticultors miren al cel

Comença amb molt bones perspectives la campanya de verema a les dues DO de Mallorca

Miquel Barceló
i Miquel Barceló

FelanitxAquest setmana, primer Pla i Llevant i després Binissalem, les dues denominacions d’origen (DO) vinícoles de Mallorca han encetat la campanya de verema, empeses per la bona maduració del raïm en les varietats més primerenques. Ho han fet mirant al cel, conscients que, entre els factors més importants per a una bona anyada, el temps és bàsic. Se sap per experiència que a la darreria del procés una tempesta endimoniada pot tirar per terra la feina de tot un any.

La campanya del 2018 arriba amb bones perspectives. Un hivern fred, una primavera plujosa i un estiu generalment benèvol porten la maduració de la polpa, la pell i el pinyol per bon camí. Així ho explica Antoni Bennàssar, president de la DO Pla i Llevant, no sense advertir que l’atac del míldiu primer i després la cendrada s’ha hagut de combatre de valent per evitar que afectàs la producció.

La festa amb què la DO Pla i Llevant obre la temporada de verema es va fer dijous passat a Can Bordoy, a Llucmajor. Va ser el sus oficial, però dies abans alguns veremadors s’estrenaren a la zona de Son Nadal a Felanitx, on el celler Armero i Adrover hi gestiona una quarterada de chardonnay a la finca de Joan Oliver, on s’espera recollir uns 5.500 quilos de gra blanc. “L’estat sanitari de la vinya és perfecte”, assenyala aquest viticultor, qui acompanya el cellerer Luis Armero en el control de la primera fase de la recol·lecta vinícola. Joan Oliver vigila que el raïm sigui de primera qualitat i adverteix els operaris que el fruit que no es menjaria no ha d’anar a la caixa sinó que ha de quedar a terra. Després de la collita enaquest indret de call vermell, Oliver activarà el reg de la vinya, ja pensant en la preparació de la planta per a la campanya vinent. I és que el cicle productiu és una cadena amb moltes baules que cal cuidar.

Cargando
No hay anuncios

Segons informa la DO Pla i Llevant, “la verema d’enguany ha començat en dates semblants a les del 2017 i segueix una línia d’avançament any rere any a causa del canvi climàtic, sent Mallorca un dels primers productors de vins del territori espanyol a començar el procés de verema”.

Armero i Adrover Vinicultors treballa 12 hectàrees de terreny en diferents varietats a la comarca del Migjorn i el seu celler té una capacitat de producció de 120.000 botelles, segons explica Luis Armero, un vinicultor valencià de llarga experiència que treballa en el món del vi des del 1982.

Dijous també va començar la campanya de verema a la contrada vinícola de Binissalem, a recer de la serra de Tramuntana. La moscatell i la chadonnay obrien temporada i en les properes setmanes es veremaran la resta de les varietats blanques i negres, tant locals com foranes. El grau de maduració és idoni, després d’una temporada en què el terreny ha assolit una bona reserva hídrica gràcies a una primavera freda i plujosa que ha empès el desenvolupament dels ceps i ha permès fer front al juliol i la primera quinzena d’agost, amb poca pluja i altes temperatures.

Cargando
No hay anuncios

Retard a Binissalem

No obstant això, l’inici de la temporada arriba enguany a la comarca vinícola de Binissalem amb nou dies de retard respecte del 2017, després de diverses pluges molt localitzades que retardaran el procés de maduració d’algunes varietats més tardanes i que en alguns indrets farà que hagi de fer “una verema amb selecció a camp i també a l’entrada de celler per garantir que el raïm està sa i té la qualitat desitjada per obtenir els vins característics”, segons adverteixen des de l’entitat agrícola. També es remarca que després de les pluges de maig i juny a la zona varen aparèixer focus de míldiu que s’hagueren de controlar amb fungicides per tal de combatre les malaties associades a pluges durant el darrer cicle primaveral.

En general, les previsions que fan a hores d’ara des de la DO Binissalem apunten a una producció “moderada en quantitat però de bona qualitat”, en la línia d’anys anteriors.

Cargando
No hay anuncios

Nou soci a Pla i Llevant

La DO Pla i Llevant, creada el 1999, inclou 19 municipis: Algaida, Ariany, Artà, Campos, Capdepera, Felanitx, Llucmajor, Manacor, Maria de la Salut, Montuïri, Muro, Petra, Porreres, Sant Joan, Sant Llorenç, Santa Margalida, Santanyí, Sineu i Vilafranca. Enguany, la incorporació de la bodega Gallicant de Campos deixa en 14 el nombre de cellers adscrits a la marca, amb 72 viticultors, que elaboren unes 200 referències en 456 hectàrees, quan fa només quatre anys el terreny cultivat era de 272 hectàrees, segons explica el president de l’entitat, el professor de Biologia de la UIB Antoni Bennàssar. El 2017 es varen recol·lectar més de 2,5 milions de quilos de raïm, que produïren 1,4 milions de litres, uns 400.000 menys que a l’anyada del 2016, considerada molt bona, segons Bennàssar.

A més, la DO Pla i Llevant gestiona la indicació geogràfica protegida (IGP) Vins de la Terra, amb 62 cellers, que es regula amb una normativa diferent. Les finques dins DO tenen un control de producció amb uns 9.000 quilos per hectàrea, mentre que a la IGP poden arribar a 11.000. A la primera també se li exigeix un control de tastadors, entre d’altres compliments de qualitat.

Cargando
No hay anuncios

80% de producció

DO Pla i Llevant i IGP Vins de la Terra sumen al voltant del 80% de la producció de vi a Mallorca. Cal recordar que alguns cellers comercialitzen amb les dues marques, que tenen la seva seu a l’estació etnològica de Felanitx. Antoni Bennàssar recorda que els vins mallorquins s’estan consolidant dins i fora de l’illa, fins al punt que quasi un 90% dels vins elaborats es consumeix a Mallorca i un 10% s’exporten. Alemanya és el país més addicte als vins balears.

Nou de cada deu botelles que s’exporten van cap a terres germàniques i la resta es reparteixen entre Suïssa, Àustria, Bèlgica, els països escandinaus i els Estats Units. També en el consum intern, els alemanys residents són uns grans amants dels brous vinícoles autòctons o elaborats a l’illa, segons el president de la DO Pla i Llevant.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la DO Binissalem (creada el 1991), abasta els municipis de Sencelles, Santa Maria, Consell, Santa Eugènia i Binissalem. Disposa de 138 viticultors i 15 bodegues que conreen 614 hectàrees de vinyes de diverses varietats, amb una producció que en els darrers anys ha oscil·lat entorn d’1,5 milions de litres.

En total, Mallorca té 1.070 hectàrees cultivades amb segell de DO, amb dos segells que s’obren pas en la promoció comercial i que van guanyant prestigi en el sector vinícola estatal i internacional.

Els cellers creen escola i fomenten les associacions de tastadors

Antoni Bennàssar, president de la DO del Pla i Llevant, destaca el fet que s’està fomentant la cultura del vi, duent a bon port i amb molt de seguiment la impartició de cursos de dues jornades d’inici al tast amb un enòleg que instrueix en el coneixement de colors, aromes i sabors dels vins blancs i rosats per una línia i, per l’altra, de negres i de criança. A hores d’ara ja se n’han impartit a municipis com Santanyí; Pollença (2), que cada any organitza la fira del vi; Bunyola; Santa Maria (3); Palma, Felanitx (2) i Vilafranca. En total s’hi han matriculat 300 persones. Això fa, alhora, que vagi també en augment una florida de tastadors de vins que després organitzen jornades i trobades per avaluar les moltes referències que s’elaboren a través dels nombrosos cellers que s’han creat des de començament de segle, coincidint amb el bon posicionament de les vinyes mallorquines i l’increment de cultius gairebé per tota l’illa.