“Ens volien separar i no ho aconseguiren”

El col·legi Es Pont va ser un dels centres de Primària més implicats en la vaga

“Ens volien separar i no ho aconseguiren”
A.r.s.
28/09/2018
2 min

PalmaCristina San Juan era la directora del CEIP Es Pont durant el temps de la vaga de docents. Assegura que té molt mal record d’aquells anys perquè els professors se sentien com si fossin el blanc del govern de Bauzá. “No sé si era per dissimular les retallades o la precarietat que hi havia en el sistema de baixes i interinatges”, diu Cristina intentant trobar una explicació al que va succeir. “Llavors varen començar a dir que la culpa del fracàs escolar i de tot el que passava era de la llengua catalana i del professorat”, declara.

Cristina recorda també l’obsessió del Govern de Bauzá a implantar un sistema de trilingüisme en què l’anglès semblava ser la gran aposta, que era necessari “per vendre gelats”, com si tot l’alumnat hagués d’orientar-se al turisme i no hi hagués res més.

La directora d’Es Pont assegura que els docents se sentien doblement culpabilitzats perquè els sindicats trobaven que no s’enfrontaven prou a les decisions de la Conselleria.

“Des del Govern volien separar-nos però en el 29-S vàrem unir-nos tots, famílies, infants, mestres i directors”, recorda Cristina amb satisfacció en veure que totes les parts implicades tenien consens.

Tot i això, Cristina ho va passar molt malament. Uns mesos abans de la marxa volia deixar el seu lloc de directora, però, quan va veure quina era la situació, va voler renovar el càrrec per mostrar el seu compromís i la seva solidaritat amb la causa.

Segons explica, la voluntat dels directors i els docents era reprendre les classes i recuperar la normalitat. A més, ella era més partidària d’una lluita de baixa intensitat i de menys confrontació però la situació, amb els mesos, va anar pujant de to.

Pel que fa a les dimissions d’alguns dels directors, Cristina considera que era una decisió difícil i que dimitir era la més fàcil perquè si es continuava en el càrrec era més fàcil ser assenyalat.

“Però el 29-S va ser un moment de molta esperança. Jo som d’una generació que vàrem haver de lluitar molt per guanyar uns drets i va ser llavors quan vàrem prendre consciència que el que havíem guanyat fins llavors ho podíem pedre. No estàvem disposats a tolerar-ho”, explica convençuda.

Actualment Cristina San Juan és professora de Primària a l’escola de Son Sardina.

L’actual directora del CEIP Es Pont és Maria Antònia Crespí. També recorda aquells anys amb la sensació d’haver viscut “un moment històric”. Explica que la repressió no era cap als drets laborals dels docents sinó que el Govern pretenia tocar els ciments de l’educació i el model de normalització lingüística.

Maria Antònia tenia la sensació que Bauzá volia implantar el model de les escoles privades de Madrid en un context escolar molt diferent, que era el que s’havia consolidat a les Illes.

Un dels millors records que guarda és el moment dels claustres, “en què es va obrir un espai de debat i reflexió i ningú corria per arribar prest a casa perquè hi havia raons de pes per no fer-ho”.

stats