Voluntaris del GOB Menorca troben ous de rajada i de tauró a Cala Pregonda
Víctor Carretero recorda que el tauró gat no és una espècie perillosa
MaóUn dels indrets màgics i més visitats durant la temporada alta a Menorca, a més de ser considerada una de les joies paisatgístiques de l'illa, Cala Pregonda, va ser fa uns dies el focus d'atenció per part del coordinador del programa d'adopció de platges del GOB, Víctor Carretero. L'equip de voluntaris de Pregonda es va topar amb uns residus que inicialment es van confondre amb plàstics. Després d'unes comprovacions i l'assessorament de l'entitat ecologista es dictaminà que els plàstics eren ous de rajada i de tauró gat. No és la primera vegada que aquests equips de voluntaris, que prèviament reben cursos de formació i un minuciós protocol, protagonitzen troballes, com per exemple la detecció d'un fardell d'haixix a la zona nord de Menorca.
Carretero reconeix que Cala Pregonda acull una "gran" comunitat de taurons, tot i que assegura que són "100% inofensius". El també tècnic marí detalla que espècies com la rajada o el tauró gat s'apropen a la costa per a reproduir-se i ancoren els ous mitjançant un fil a roques o plantes submarines: "Es localitzen a l'arena i és normal perquè estam a l'època de reproducció, un procés d'incubació de 5 a 10 mesos de duració". Carretero demana als ciutadans que no manipulin els ous en el cas de trobar-los i recorda que l'embrió de tauró mesura deu centímetres quan surt de la closca.
D'altra banda, un total de 41 grups de voluntaris inscrits en el programa d'adopció de platges han participat aquest cap de setmana a la iniciativa Clean Up The Med, que consisteix a conscienciar a la població sobre la necessitat de preservar el medi ambient. El programa compta amb 1.740 persones, dividides en 105 grups que realitzen accions de neteja i de conservació a 116 platges o trams de litoral.
Les meduses, primeres visitants de la temporada
L'albirament de borns s'ha intensificat en aquestes últimes setmanes a Menorca, un fenomen que s'atribueix únicament a un tema de corrents marins, segons explica Víctor Carretero: "Que apareguin o no les meduses no depèn d'un factor humà, simplement és una qüestió del vent i els corrents. De tota manera, el fet que estiguem reduint moltes poblacions de peixos que s'alimenten d'elles provoca més proliferacions de meduses".
Carretero explica que després de consultar a científics sobre la manca d'aquests animals l'estiu passat a l'illa, tots van coincidir en "no relacionar" l'absència dels borns amb les pràctiques humanes. Les zones on s'han deixat veure són Cala en Bosc i Son Saura a Ciutadella, el litoral de Sant Lluís i Maó, així com la platja de Son Bou, a Alaior. En qualsevol cas, el tècnic marí del GOB ho té clar: "No cal crear alarmisme, és molt dolorosa la picada, però no és mortal. L'espècie més perillosa és la vespa de mar, tot i que la seva aparició a Menorca és puntual i estranya".