Educació
Societat15/02/2024

Vox qüestiona els sindicats educatius i aquests responen: "Glorifiquen croades oligofrèniques"

El partit d'extrema dreta demana al conseller Vera si creu que els sindicalistes "han de dictar la política lingüística del Govern"

PalmaEls sindicats estan en el punt de mira de Vox, i així ho mostra la pregunta que fa el partit d'ultradreta al conseller d'Educació, Antoni Vera, qui l'haurà de respondre al ple de Parlament: "Creu que els sindicats han de dictar o dirigir la política lingüística del Govern?". Els representants sindicals, però, ja han respost a Vox: "És deplorable que un partit polític d'ideologia reaccionària es dediqui a qüestionar la tasca dels sindicats docents i, no content amb això, demani al conseller la seva opinió sobre la tasca dels sindicats, com si això tingués cap importància", assegura la UOB. "Instam el partit feixista a no fer més preguntes nímies ni glorificar croades oligofrèniques i a deixar que els sindicats facin la seva feina", afegeix.

Cargando
No hay anuncios

Cal recordar que, en una intervenció parlamentària, la diputada de Vox Manuela Cañadas, la mateixa que ara formula la pregunta, es va referir al sindicat majoritari de l'ensenyament públic, l'STEI, anomenant-lo, de manera despectiva 'STASI". Aquest nom és el que rebia el Ministeri per a la Seguretat de l'Estat, creat l'any 1950, amb l'objectiu de ser l'òrgan d'intel·ligència i espionatge de l'extinta República Democràtica Alemanya. Sobre el qüestionament de l'extrema dreta, l'STEI també és contundent: "No farem ni cas a un partit que té com a objectiu la destrucció de la cultura i llengua de les Illes Balears", assegura. "El nostre únic objectiu és vetllar per la qualitat de l'educació i perquè els nins surtin ben preparats, i en això tenim molt més criteri que un partit que professa autoodi cap a la seva cultura", afegeix l'STEI.

En uns termes semblants s'expressa CCOO, que fa incís en el deure sindical de fer complir tant la normativa vigent com els acords signats. "Tenim la competència de negociar en el marc de la Mesa Sectorial la implementació de qualsevol mesura de caràcter educatiu". El sindicat remarca que sempre se situarà al costat de la defensa de la llengua i del paper integrador de l'educació. UGT, per la seva banda, insisteix que la política lingüística és un àmbit que correspon, entre d'altres, a les entitats educatives i al Govern, "però els sindicats docents han de participar en l'elaboració de propostes i demandes relacionades amb la política lingüística, com a organisme educatiu que són".

Cargando
No hay anuncios

El sindicat ANPE torna a refermar-se en el que va dir l'endemà de la compareixença de Vera al Parlament per explicar el seu pla lingüístic: "Qualsevol normativa relacionada amb aquesta qüestió ha de passar pel filtre sindical". Per altra banda, insisteix en la necessitat de tenir "una legislatura tranquil·la".

Un pla pilot amb més de 200 claustres en contra

A partir del curs 2024-2025 els centres adherits voluntàriament al pla pilot hauran d'oferir en català i castellà les assignatures de Matemàtiques i Coneixement del Medi al segon i tercer cicle de Primària. Per sumar-se al pla, les escoles ho hauran de fer a través del consell escolar del centre i amb el vistiplau del claustre. En el cas dels centres concertats, serà la titularitat qui ho decideixi.

Cargando
No hay anuncios

En el cas de Secundària, on el pla pilot començarà a aplicar-se a partir del curs 2025-2026, les famílies podran triar la llengua vehicular a les assignatures de Matemàtiques i de Geografia i Història i, després, en una d'àmbit científic: o Biologia i Geologia, o Física i Química o Tecnologia. Ara per ara, però, cal tenir present que més de 200 centres educatius han mostrat el seu suport a l'escola en català, sota el lema 'La llengua no es toca'.