Vox reclama 375.000 euros per a entitats espanyolistes i que neguen la unitat de la llengua
Vol que rebin subvencions nominatives, una figura que ha criticat quan anava dirigida a entitats defensores del català
PalmaLa tramitació dels pressupostos de les Balears per al 2025 continua el seu curs i els partits polítics ja han presentat les seves esmenes als comptes del Govern. En el cas de Vox, entre d’altres, reclama subvencions nominatives per a diferents entitats espanyolistes per valor de 375.000 euros, a més de 250.000 euros per fer una campanya en els mitjans de comunicació per promoure l’elecció de llengua. També demana set milions d’euros per aplicar el Pla de segregació lingüística durant el primer trimestre del curs 2025-2026.
Pel que fa a les subvencions nominatives, el partit d’extrema dreta demana 75.000 euros per a Sociedad Civil Balear, una entitat que en el seu manifest s’expressa en els següents termes: “El manifest fundacional respon a la necessitat d'una mobilització d'ampli espectre per combatre les tesis ideològiques del separatisme balear, que es van imposant en totes les esferes públiques sense que cap partit polític no nacionalista hagi estat capaç de construir un relat alternatiu a la seva tirania lingüística, cultural i educativa”.
Vox també reclama al Govern que reservi 75.000 euros per a la Fundació Jaume III. L’entitat defensa la segregació del català: “No volem alimentar debats estèrils, fer feina efectiva i en positiu en defensa d’elevar formalment el xerrar de les Balears”. "Defensam la cultura i la identitat balear davant l’entelèquia dels Països Catalans com a concepte lingüístic, identitari, cultural i polític”. “Volem canviar l’Estatut d’Autonomia per substituir l’actual denominació de català com a llengua pròpia de les Illes Balears per la de balear, tal com feren els valencians en el seu Estatut”, es diu al seu manifest.
Reconeguts per la Zarzuela
Una altra de les entitats que, si el Govern accepta, rebrà 75.000 és la Reyal Acadèmi de sa Llengo Baléà, que també nega la unitat de la llengua catalana. Cal recordar que el títol de 'reial' li va concedir la Zarzuela el mes d’abril, una decisió de la qual es va desmarcar el Govern, que va defensar la unitat de la llengua catalana i la seva oficialitat. La Casa Reial va assegurar que la decisió d'atorgar el títol de 'reial' a l'Acadèmi de sa Llengo Baléà es fonamenta en informes d'experts. Segons van indicar fonts de la Zarzuela, aquest procediment és l’habitual en qüestions d'aquesta índole i van afegir que en cap cas es decideix la concessió d'acord amb el criteri de la Casa Reial.
Si s’incorporen als pressupostos les peticions de Vox, també rebran 75.000 euros tant Plis Educación com el Grupo d’Acció Balear. La primera entitat defensa que el castellà ha de guanyar pes a les aules de les Balears i ha assenyalat a centres i docents, als quals ha acusat d’impedir que els pares poguessin triar la llengua al primer ensenyament. Cal recordar que el 83% de les famílies varen escollir l’escola en català.
Promoure el 'balear'
Finalment, Vox també demana 180.000 euros que es destinarien a “associacions que promoguin i difonguin la llengua balear, en les seves modalitats de mallorquí, menorquí, eivissenc i formenterenc, i que promoguin i difonguin la hispanitat”, diu l’esmena del partit als pressupostos.
La petició de subvencions nominatives per part de Vox xoca amb el fet que el partit va demanar i va aconseguir que el Govern retiràs les ajudes nominatives als sindicats CCOO i UGT i a patronals als pressupostos de 2024. Pel que fa al Consell de Mallorca, tot i que de moment no s'ha produït, Vox ha demanat la supressió de les ajudes directes a entitats com l’Obra Cultural Balear i Joves de Mallorca per la Llengua. Per altra banda, el maig de 2023, durant la campanya electoral per a les eleccions autonòmiques, Vox va proposar “reduir al màxim les subvencions nominatives, que es concedeixen sense establir l’ús que es farà dels doblers i que són de lliure disposició per a qui les rep”, però ara en demana.