Coronavirus
Societat15/08/2021

Vuit arguments per respondre als antivacunes

Les xarxes socials s'han omplert d'informacions falses sobre les vacunes els últims mesos

G.G.G.
i G.G.G.

Les vacunes són un dels èxits més grans de la història, però el fet que siguin una eina de medicina preventiva i s'administrin abans que hi hagi una malaltia per evitar-la (l'individu està sa) esdevé un argument per a la població més reticent i, sobretot, per als antivacunes. A més, com tots els fàrmacs, hi ha la possibilitat que els vacunats puguin patir algun esdeveniment advers i aquestes xifres de risc, que són anecdòtiques en comparació amb els beneficis que suposen, sovint són tretes de context i utilitzades amb una finalitat dissuasiva de la vacunació. De fet, els últims mesos han circulat a les xarxes socials multitud de missatges falsos contra les vacunes per frenar el covid-19.

L'ARA et proporciona vuit arguments perquè prenguis una decisió informada si encara dubtes de si vacunar-te, o perquè els facis servir amb els del teu entorn que encara dubtin.

“Les vacunes ens contagien”

Les vacunes d'ARN (Pfizer i Moderna) no contenen el virus, sinó un fragment del codi genètic del virus molt fràgil i totalment innocu que es transporta encapsulat en una nanopartícula lipídica degradable. En el cas d'AstraZeneca, sí que s'utilitza un virus atenuat, que no pot replicar-se. En tots dos casos l'objectiu és familiaritzar el sistema immunitari amb el virus perquè, en cas de contagi, el reconegui i l’ataqui. Quan una persona es vacuna, algunes de les seves cèl·lules llegeixen les instruccions i produeixen la proteïna S, però en cap cas desenvolupen el covid.

Cargando
No hay anuncios

“No sabem què ens injecten, ho mantenen en secret”

Els ingredients de les vacunes són públics i es poden trobar fàcilment a les guies tècniques de cada una. El document està penjat a la web de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps). 

“Ens n'amaguen els efectes secundaris”

Les vacunes poden generar efectes secundaris, però majoritàriament són lleus i transitoris, com el mal de cap, el malestar muscular o la febre. Tots els efectes secundaris surten als prospectes de les vacunes. Com passa amb tots els medicaments i tractaments farmacològics, algunes persones poden patir reaccions al·lèrgiques greus (anafilaxi) o, com ha quedat demostrat amb AstraZeneca, trombosis molt específiques. En tot cas, els beneficis de vacunar-se superen amb escreix els riscos –els casos greus són anecdòtics en comparació amb la població vacunada– i ofereixen molt bons resultats, com ara la reducció d’hospitalitzacions i defuncions.

Cargando
No hay anuncios

“Les vacunes d’ARN missatger modifiquen el nostre codi genètic”

Les vacunes de Pfizer i Moderna no modifiquen el codi genètic. Ni tan sols hi interactuen perquè no fan servir l’ADN (les molècules que contenen la nostra informació genètica) sinó l’ARN (les molècules que permeten sintetitzar les proteïnes). De fet, l’ARN no pot accedir al nucli de les cèl·lules, que és on hi ha l’ADN. 

Cargando
No hay anuncios

“Les vacunes s’han fet massa ràpid, són experimentals”

Les vacunes del covid s’han desenvolupat tan ràpidament perquè els científics feia anys que acumulaven recerca i evidència per fer prototips, els governs van invertir-hi molts diners i, com que es tractava d’una pandèmia, les agències reguladores del medicament van prioritzar-ne l’estudi per sobre d’altres fàrmacs menys urgents. També es va disposar de milions de voluntaris que van permetre obtenir dades molt ràpid. Cap de les vacunes és experimental: totes han complert els rígids requisits de seguretat –no són tòxiques– i eficàcia –funcionen–, s’han provat en humans i han demostrat ser protectores. Ara es continuen vigilant, com es fa amb tots els fàrmacs aprovats.

“Les farmacèutiques ens utilitzen com conillets d'Índies”

Tots els medicaments i fàrmacs han d’assajar-se en humans abans de comercialitzar-se. Prèviament s’han provat en cultius cel·lulars i animals per demostrar que són segures i eficaces. Un cop al mercat, se'n continua recollint tota la informació possible i estudiant l’efecte a gran escala (d'això se'n diu farmacovigilància). A més, ara mateix no estar vacunat també és una manera de formar part dels experiments científics: per exemple, per demostrar que els vacunats emmalalteixen menys que els no vacunats. 

Cargando
No hay anuncios

“Les vacunes causen infertilitat”

No hi ha cap evidència sobre la possible afectació que pot tenir la vacuna (o el contagi de covid) en la qualitat del semen i dels ovaris: cap estudi ha trobat l’ARN viral a les ejaculacions, als testicles, als ovaris o al líquid fol·licular. En canvi, sí que s'ha demostrat que les dones embarassades tenen 23 vegades més risc d'acabar hospitalitzades si no es vacunen en cas de contagiar-se del covid.

Cargando
No hay anuncios

"Les vacunes contenen metalls pesants i materials com ara grafè"

Tothom ha vist les imatges de gent “demostrant” que culleres o telèfons se'ls quedaven enganxats al braç on havien rebut la vacuna. Però la vacuna no hi té res a veure: no conté metalls pesants (cap de les que s’administren a Catalunya ni tan sols tenen adjuvants) ni microxips. Tant si s’està vacunat com si no, la pell té greix i secreta suor i qualsevol element metàl·lic o plàstic pot enganxar-s’hi. Les vacunes tampoc tenen grafè, un material d'àtoms de carboni molt resistent que té multitud d'aplicacions en l'àmbit de la tecnologia i en la indústria i que algunes persones han fet creure que podria activar-se dins del cos i interactuar amb "camps electromagnètics" del 5G.