Societat20/09/2016

El WhatsApp, la principal arma de ciberassetjament entre adolescents

Segons un estudi de la Fundació Mútua Madrilenya i la Fundació Anar, dues de cada deu víctimes menors pateixen 'ciberbullying' a través del mòbil

Europa Press
i Europa Press

BarcelonaEl WhatsApp s'ha convertit en la principal eina de ciberassetjament entre menors. Segons un estudi de la Fundació Mútua Madrilenya i la Fundació Anar, un de cada quatre casos d'assetjament escolar es comet a mitjançant les noves tecnologies, principalment el mòbil, i un 80% d'aquests casos són a través d'aquesta apli de missatgeria.

La freqüència augmenta amb l'edat, segons l'estudi, de manera que a partir dels 13 anys el 36,5% dels casos de 'bullying' es produeixen a través de les noves tecnologies. L'estudi s'ha fet amb una mostra dels 1.320 menors que han trucat al telèfon ANAR per assetjament entre 2013 i 2015. De manera aleatòria s'han agafat 550 casos, 127 dels quals eren per ciberassetjament. "El volum de trucades dóna una idea del problema, que continua augmentant", assegura el director de programes de la fundació ANAR, Benjamín Ballesteros.

Cargando
No hay anuncios

Les noies, més víctimes

Un 70,2% de les víctimes de ciberassetjament, segons l'estudi, són noies. Això vol dir que per cada noi que pateix aquest tipus d'assetjament hi ha dues adolescents que en són víctimes.

Cargando
No hay anuncios

L'edat mitjana del ciberassetjament és de 13,6 anys. L'agressió més habitual acostuma a ser l'insult -un 81% dels casos-, tot i que també hi ha amenaces -un 37%- i difusió de rumors -un 11%-.

Assetjament diari permanent

Cargando
No hay anuncios

Sobre la freqüència, un 71,8% de les víctimes pateixen diàriament el 'ciberbullying'. Segons els autors de l'estudi, això s'explica "pel fàcil accés a les tecnologies i les possibilitats que proporcionen". L'estudi assenyala que, igual que en els casos d'assetjament escolar presencial, els atacs tenen una durada llarga: un 38% de les víctimes fa un any que pateixen aquesta situació i un 40,7% fa més d'un mes.

A més de les seqüeles psicològiques, quan l'assetjament s'allarga en el temps també es produeix una baixada del rendiment escolar de les víctimes, que acaben desmotivades: "Van començar a baixar-li les notes, li queia el cabell i tenia dermatitis", explica una de les mares d'un menor afectat.

Cargando
No hay anuncios

Tendències suïcides

Ansietat, tristesa, por, autoestima baixa, soledat i aïllament social són les principals seqüeles de l'assetjament escolar, que també acaba repercutint en l'entorn de les víctimes. Un 10% dels menors atesos per 'ciberbullying' ha pensat a fugir o a treure's la vida per acabar amb l'assetjament.

Cargando
No hay anuncios

De tots els casos analitzats, un 30,6%, segons els autors, són d'"alta gravetat", perquè a l'assetjament 'online' s'hi sumen agressions físiques durant més d'un any. Els assetjadors acaben sent companys de classe o de centre de les víctimes -un 87% són adolescents- que actuen en grup moguts "per l'agressivitat o la venjança".

Canviar d'escola no soluciona res

Un de cada 10 nens víctimes de l'assetjament escolar canvia d'escola. Però segons els resultats de l'estudi, els experts asseguren que el canvi de centre escolar no soluciona el problema: el percentatge de reincidència a la nova escola és del 30%.

Segons l'estudi, quan l'assetjament s'allarga, un 80% de les víctimes recorren als pares, tot i que cada vegada són més els mestres que hi prenen mesures. L'informe diu, però, que un 59,3% de les famílies no estan satisfetes amb les mesures que s'han pres. Una de les mares preguntades a l'estudi assegura que al seu fill "li tenen minada la moral" i admet que no sap "com ajudar-lo".