El 'boig del xandall' abandona la presó sense estar rehabilitat
Ha sortit aquest divendres a primera hora de la tarda de Brians 2 després de complir 18 dels 169 anys de presó a què el van condemnar
BarcelonaManuel González González, conegut com el 'boig del xandall', ha abandonat aquest divendres la presó en virtut de la derogació de la doctrina Parot, després de ser condemnat el 1997 a 169 anys de presó per atacar 16 dones, una de les quals va morir, i sense que els informes acreditin que s'hagi rehabilitat.
Segons han informat a EFE fonts pròximes al cas, el 'boig del xandall', que segons la sentència condemnatòria tenia una parafília sàdica, ha sortit cap aquest divendres a tres quarts de cinc de la tarda, pel seu propi peu, del centre penitenciari de Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), on estava pres.
El reclús ara excarcerat no consta com a rehabilitat, segons testifiquen els informes mèdics elaborats pels especialistes que l'han tractat durant el seu temps a la presó, segons les mateixes fonts.
A aquesta mena de delinqüents perillosos, com violadors en sèrie i terroristes, no se'ls pot aplicar la llibertat vigilada un cop abandonen la presó, sempre que els seus casos siguin anteriors al 2010, per la qual cosa quan són excarcerats, encara que no estiguin rehabilitats, ho fan en condició de llibertat plena i absoluta.
El 'boig del xandall' va agredir, entre el novembre del 1991 i el setembre del 1993, 16 dones, algunes menors d'edat, i les abordava per l'esquena amb fletxes o navalles, que els clavava entre els glutis quan caminaven pel carrer i a les boques del metro.
Tant l'Audiència de Barcelona, que va ser qui el va condemnar en primera instància el 1995, com el Tribunal Suprem, que va rebaixar el 1997 la condemna inicial de 175 anys de presó a 169, van donar per fet que Manuel González González va actuar amb ànim de matar i per aconseguir una satisfacció sexual.
Segons la sentència, el 'boig del xandall' va ser conscient del greu dany que es pot causar a una persona si se li claven objectes punxants en els òrgans genitals ja que, per la seva condició de carnisser, "tenia més coneixements anatòmics i més habilitat i força per manejar ganivets o altres instruments tallants".
En declaracions a EFE, l'advocada María José Valera, que va actuar en nom d'una de les víctimes, ha assenyalat que el conjunt de dones –i les seves famílies– a les quals va atacar el 'boig del xandall' afronten la seva excarceració amb "esglai" i "horror", perquè els preocupa tant la seva seguretat personal com la de la resta de dones.
"Surt sense rehabilitar i amb un alt risc de reincidència, és normal que això provoqui por. Està sortint al carrer una bomba per a la societat, per a elles [les víctimes] i per a totes [les dones]", ha advertit l'advocada.
A més, ha demanat que s'obri un debat sobre el tractament de rehabilitació que aquests presos segueixen a les presons, tot i que ha admès que hi ha casos concrets de persones que no són rehabilitables.
L'Audiència de Barcelona va convocar ahir a les víctimes de Manuel González, en la vigília del seu alliberament, en una reunió en la qual també van participar l'Oficina d'Atenció de la Víctima del Delicte de la conselleria de Justícia i els Grups d'Atenció a la Víctima dels Mossos d'Esquadra, per oferir-los assessorament, atenció i suport.
Varela ha explicat que les víctimes van demanar a la reunió que se'ls proporcionés una imatge actual de l'agressor, per poder adoptar mesures d'autoprotecció, però que se'ls va denegar al·legant el dret a la intimitat del pres.