El xarampió reapareix a Mallorca
Salut fa una crida a la societat perquè se'n vacuni i així evitar una propagació explosiva del virus


El xarampió, una malaltia que es considerava pràcticament extingida a Mallorca, ha tornat a fer acte d'aparició a l'illa. Al sector sanitari de Tramuntana (que aglutina part de Pla i del nord) se n'han detectat set casos aquest mes, amb una incidència més alta a Alcúdia. La directora general de Salut Pública, Elena Esteban, explica que, des de finals del 2022, el nombre de casos ha pujat a tot món, tot i que el 2017 l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar la situació d’eliminació del xarampió. Ara bé, de cap manera es volia dir que el virus s’hagués extingit, sinó que estava debilitat. Tres anys després, n'hi ha una pujada de la qual encara no es pot valorar l’abast. Davant l'alerta, la Conselleria de Salut va enviar un comunicat als sanitaris a principis de mes, en el qual els va avisar que, si detecten malalts amb símptomes com febre o erupcions cutànies, sospitin que és xarampió.
“Hi ha un increment lligat a persones que procedeixen de Romania i Marroc. Es tracta de residents, però que han nascut en aquests països, i també algun cas vinculat al turisme, de persones que ha estat al Vietnam, una destinació molt sol·licitada”, explica Esteban. La majoria d’afectats són nins, però també hi ha algun adult. Segons ha pogut saber l’ARA Balears, una dona de 36 anys nascuda al nord d'Àfrica, però resident a l’illa, ha ingressat recentment a la unitat de Reanimació d’Anestèsia (REA) de Son Espases a causa del xarampió.
L’única mesura contra el xarampió és vacunar-se'n. Actualment, les Balears tenen una cobertura vacunal que està entre el 85 i 90%. “Cal apujar-la. Si no s’arriba al 95% hi ha risc que hi hagi nous brots, i és una malaltia amb una capacitat de propagació bestial, perquè es transmet a través de les gotes respiratòries. Això fa que, quan es propaga, provoqui brots explosius”, exposa Esteban.
La vacunació, essencial
Ara es vacuna els infants quan tenen un any i es fa un reforç vacunal als tres. La directora general fa una crida general a la població perquè revisi en quin estat d’immunitat estan. “Han de revisar la seva cobertura vacunal tots els nascuts a partir de 1978, i especialment els nascuts entre 1988 i 1997”, explica Esteban. En canvi, tots els nascuts abans de 1977 es pot considerar que estan protegits davant el virus, perquè o l’han passat o n'estan vacunats.
Els signes i primers símptomes del xarampió apareixen entre 10 i 14 dies després de l’exposició al virus. Habitualment, inclouen febre, tossina seca, degoteig nasal, mal de coll, ulls inflamats, taques blanques a l’interior de les galtes i erupcions cutànies amb taques vermelles i lleugerament elevades, que comencen a la cara i baixen als braços, peus, etc. L’erupció pot durar fins a set dies i desapareix de manera progressiva. La tossina s’allarga fins als deu dies i també hi queda més temps la descamació que queda allà on hi havia les taques vermelles. La malaltia, en cas de tenir una evolució negativa, pot derivar en pneumònia o encefalitis, entre altres trastorns. Salut recorda que els col·lectius de més risc són els menors de cinc anys, les persones grans i les immunodeprimides.