La Xarxa Educativa per la Llengua s'activa: els centres llegiran un manifest contra la segregació
Aquest divendres la Junta de Personal Docent no Universitari de Mallorca procedirà a la lectura del document devant la Conselleria d'Educació i les delegacions territorials
PalmaLa Xarxa Educativa mou fitxa i en els pròxims dies mobilitzarà els centres educatius perquè llegeixin el manifest Per la inclusió, la igualtat d’oportunitats i la no-segregació. Els primers a fer-ho, però, seran la Junta de Personal Docent no Universitari de Mallorca. Ho faran aquest divendres a les 10.30 h davant de la Conselleria d’Educació i hi assistiran dos membres de cada sindicat representat. També el llegiran les Juntes de Menorca i les Pitiüses, a la mateixa hora, davant les delegacions territorials de la Conselleria.
Per altra banda, la Xarxa Educativa fa una crida als centres educatius, als quals demana que entre el 30 d’abril i el 3 de maig procedeixin a la lectura del manifest davant de les escoles. Cal tenir present que, en el marc de la campanya ‘La llengua no es toca’, més de 200 centres i entitats cultures han donat suport a l’escola en català, enfront del model de segregació proposat pel Govern del PP amb el suport de Vox.
Pla pilot i elecció de llengua
Aquesta intervenció arriba després de la publicació de la resolució que definitiva que donarà forma al Pla pilot de segregació lingüística i amb la vista posada en el curs que ve, quan també s’implantarà l’elecció de llengua en el primer ensenyament.
El pla pilot s’aplicarà el curs vinent a Primària i els centres que hi participin hauran d’oferir als alumnes la possibilitat de fer Coneixement del Medi i Matemàtiques en català o castellà. En el cas de Secundària, les famílies podran triar la llengua vehicular de Matemàtiques i de Geografia i Història i, després, d'una assignatura d’àmbit científic i tecnològic: Biologia i Geologia, Física i Química o Tecnologia. Educació ha reiterat que es garantirà que un mínim del 50% del total d’hores de classe es faci en català i es compleixi el Decret de mínims de 1997. El pla durarà tres cursos. Just abans de començar a aplicar-lo, la Conselleria estudiarà el nivell lingüístic de l’alumnat participant. Al cap de tres anys, tornarà a examinar els mateixos joves per comprovar com ha variat la seva competència tant en castellà com en català.