Entrevista

Xuan Lan: "Si et despertes cada matí pensant que no t'agrada el que fas, estàs perdent el temps"

La reconeguda professora de ioga francesa d'origen vietnamita ens parla del seu periple vital fins a Barcelona, on ha fet realitat el seu somni

3 min
Xuan Lan fotografiada a Barcelona aquest estiu

BarcelonaMolta gent va descobrir Xuan Lan durant el confinament. Aquesta professora de ioga francesa d'origen vietnamita i establerta fa anys a Barcelona es va fer molt popular amb les seves classes virtuals. Durant 75 dies seguits, van acompanyar milers de persones que, tancades a casa, buscaven una manera de moure el cos i esbargir-se de la incertesa dels dies de pandèmia. "Va arribar a haver-hi 30.000 persones connectades a la vegada seguint una classe meva", recorda aquesta professional del ioga que explica que va tenir clar que ella, com a experta en benestar, tenia l'obligació d'ajudar i que la manera com podia fer-ho era a través del ioga.

Quatre anys després, Xuan Lan és una celebrity, no només del ioga, sinó també de vida saludable. Té tres llibres publicats, milers de seguidors a les xarxes i una empresa de serveis de benestar que s'articula a través d'una plataforma online en què ofereix des de classes de ioga fins a meditacions, consells de salut i nutrició. "El meu propòsit de vida és donar benestar, alegria i felicitat. El contingut que ofereixo és una ajuda, enriqueix cada persona que l'agafa i penso que és un regal poder dedicar-me a això. Potser per això treballo tant, i tan intensament".

Però on va començar la seva història amb el ioga? Xuan Lan ho explica al seu últim llibre, La buena hija vietnamita, publicat per Grijalbo, en el qual recorre la seva infància i adolescència a París, on la seva família va arribar fugint de la guerra al Vietnam. Va estudiar la carrera d'economia perquè era el que els seus pares volien i va marxar a treballar a Nova York per escapar de la pressió que una família tan tradicional com la seva li havia imposat des de petita. Allà va viure l'efervescència de les empreses digitals i es va entregar en cos i ànima a treballar i a esprémer una ciutat que no dorm mai. "Van ser uns anys molt intensos i de molt aprenentatge. Amb vint anys és el lloc ideal".

Però quan la bombolla de les digitals va esclatar, es va trobar al carrer preguntant-se quin era el següent pas. I llavors va decidir marxar a l'Índia. "Aquell viatge va ser un punt d'inflexió en la meva vida; vaig connectar profundament amb el ioga". Tot i que a Nova York n'havia començat a practicar, la història d'amor amb aquesta disciplina no va ser immediata. "Soc una persona lenta, vaig necessitar temps, provar diferents estils de ioga, conèixer i entendre'ls i finalment trobar el que m'agradava". Segons Xuan Lan, el que enganxa del ioga és "el benestar". "És una disciplina que impacta en el cos i la ment, i aporta millores en la forma física, però també fa que estiguis menys irritable, dorms millor, et concentres més, sents més energia i et trobes molt millor. Això és imbatible. Enganxa a qualsevol".

No va ser fins anys després que va decidir deixar la feina i apostar-ho tot a la seva passió. "Llavors ja vivia a Barcelona amb la meva parella i continuava treballant al sector financer, fent moltes hores i sentint que estava estancada i que allò no m'omplia". Gràcies als consells d'un amic francès, va decidir aturar-se per reflexionar i veure què volia fer amb la seva vida. I ho va tenir clar: ensenyar ioga. "Crec que és important frenar i pensar, avaluar on ets a la vida, què t'agrada, què no t'agrada, què et convé i què no, què vols deixar als teus fills i al món. Si et despertes cada matí i no t'agrada el que fas, t'arrossegues fins a la feina i comptes les hores que falten per sortir; estàs perdent molt temps", explica. Però deixa clar que "la feina és el que ens permet cobrar uns diners per viure i no la podem deixar alegrement. Per això és necessari reflexionar i pensar si vols fer un canvi". En el seu cas, el canvi va ser apostar-ho tot al ioga. Ara, anys després, mira enrere i es mostra satisfeta per haver aconseguit trobar el seu camí i el seu propòsit a la vida.

stats