PalmaLa renovació periòdica de l’espai públic dels nuclis de vorera de mar, i el seu finançament, és una de les preocupacions dels ajuntaments de zones turístiques. Les diferents associacions hoteleres pressionen les administracions perquè consideren que una experiència turística no depèn només dels equipaments hotelers, sinó de tot l’entorn que acull els visitants. És per això que la Conselleria de Fons Europeus té disponibles en aquests moments 185 milions d’euros provinents del fons Next Generation per destinar en matèria turística. A aquesta quantitat, però, s’hi han d’afegir els 21 milions de la darrera convocatòria del Consorci Borsa d’Allotjaments Turístics (CBAT), que gestiona el Consell de Mallorca, i a la qual els municipis turístics poden presentar dos projectes. A més, en la negociació dels pressupostos del 2023, El Pi i el PSIB acordaren destinar-hi una partida de 10 milions d’euros per reconvertir zones turístiques i, en especial, per reformar passeigs marítims.
“Des del moment que el turista baixa de l’avió, comença l’experiència com a visitant. Per això és tan important que no només els hotels tinguin una determinada qualitat, sinó també tot l’entorn que els acull”. Qui diu aquestes paraules és Maria Antònia Moll, que fa pocs mesos que presideix l’Associació Hotelera de Cala Rajada. Segons la representant dels hotelers, “és important que les administracions facin unes inversions de manera periòdica perquè la qualitat dels nuclis turístics no minvi”.
Capdepera és un dels municipis beneficiaris de les subvencions procedents del Consorci Borsa d’Allotjaments Turístics (CBAT), que gestiona el Consell de Mallorca i que en la darrera convocatòria ha estat dotat amb 21 milions d’euros. En signar el conveni, Capdepera rebrà prop d’1,5 milions d’euros per convertir el solar de l’antic hostal Tucán en una plaça i reformar el passeig de Cala Lliteres.
“Les zones turístiques –comenta el batle de Capdepera, Rafel Fernández–, per ser comptetitives i atractives per als visitants, necessiten unes reformes constants. És molt difícil obtenir finançament per emprendre determinades obres. La quantitat que reparteix el CBAT es destina a municipis que són turístics i a altres que no. El Govern hauria de tenir en compte que allò que es recapta amb l’ecotaxa prové majoritàriament de nuclis turístics. No hi ha res a dir que aquesta quantitat es destini a inversions ambientals, però hi hauria d’haver una partida molt més grossa que la del Consell per millorar i mantenir els nuclis autènticament turístics”.
Inversions a Can Picafort
L’Ajuntament de Santa Margalida ha obtingut uns 5,5 milions d’euros per executar les reformes de carrers i avingudes, substituir l’enllumenat i la instal·lació de plaques fotovoltaiques a un aparcament en superfície. “Totes aquestes obres estan ara mateix en fase de licitació. La part més grossa del finançament prové del fons Next Generation i una altra partida de gairebé 1,5 milions d’euros prové del Consorci Borsa d’Allotjaments Turístics del Consell. Serà passat la temporada turística quan totes aquestes obres comencin a executar-se”, explica el batle de Santa Margalida, Joan Monjo.
Els darrers cinc anys, a la principal avinguda de Can Picafort, el passeig Colom, s’hi han fet una sèrie de canvis en diferents fases. La calçada del carrer s’ha canviat per un paviment a un mateix nivell i les palmeres, sembrades als anys vuitanta, s’han substituït per arbres que fan ombra. “L’objectiu és que tota la llargària del passeig Colom, que és la principal via comercial de Can Picafort, tingui la mateixa estètica. Es coneix, però, que l’Ajuntament el va reformant per fases a mesura que obté finançament a través de fons europeus”, comenta Jaume Horrach, vicepresident de l’Associació Hotelera d’Alcúdia i Can Picafort. “El resultat és que, en un moment en què els estius són de cada vegada més calorosos, el passeig és més ombrívol i ofereix zones de descans tant als residents com als visitants”, argumenta l’hoteler.
L’Ajuntament d’Alcúdia és un dels altres beneficiaris del CBAT. L’adequació de l’avinguda Pere Mas i Reus, pressupostada amb gairebé 3 milions , rebrà la subvenció de 750.000 euros provinents de la partida que gestiona el Consell de Mallorca. La millora d’aquesta artèria de la zona dels canals és un reclamació constant de l’Associació Hotelera d’Alcúdia.
Les partides pressupostàries
185 M
Fons Next Generation
És la quantitat que la Conselleria de Fons Europeus té disponible per destinar a matèria turística provinent del fons Next Generation. La previsió de l’Executiu és que s’arribi a la quantitat de 215 milions, a finals d’any.
21 M
Borsa allotjaments
El Consell de Mallorca finançarà amb aquesta quantitat 40 projectes adreçats a millorar les infraestructures turístiques. Qualsevol municipi hi pot accedir. Els turístics hi poden presentar dos projectes.
10 M
Pressupost del GOIB
És la partida que l’Executiu inclogué als seus pressupostos, arran d’una esmena d’El Pi, amb l’objectiu de reconvertir zones turístiques. El text feia referència a la millora de passeigs marítims.