Tempesta

Carreteres tallades, rescats en cotxes i una tromba d’aigua a Manacor: els efectes de la DANA a Mallorca

La pluja ha obligat a interrompre el tren entre Petra i Manacor

Aparcament inundat on han hagut d'actuar els Bombers de Mallorca.
Act. fa 5 min
2 min

PalmaLa depressió aïllada en nivells alts (DANA) que afecta les Balears ha deixat set carreteres tallades, el trajecte de tren entre Petra i Manacor interromput i precipitacions de fins a 120 litres per metre quadrat a Mallorca. Els Bombers de Mallorca han hagut de rescatar a persones en vehicles que se'n trobaven en situació crítica en les zones de Campos, Colònia de Sant Jordi i l'Illot.

Inundació a Portocristo / Alberto Dorado

La pluja, acompanyada de tempestes a Mallorca durant la matinada, han arribat als 120,7 l/m² en l'Ermita de Manacor, la zona més afectada per un front que avança cap a Menorca. També s'han registrat 101 l/m² en Campos i a Petra, segons les dades més significatives de precipitacions de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a les Balears.

La conca del torrent de na Llebrona que desemboca al Riuet de Portocristo ha deixat imatges de col·lapse

S'han comptabilitzat els 78 l/m² a Porreres, 75 l/m² a Ses Salines, 65 l/m² a Cabrera, 60 l/m² a Sa Pobla, 56 l/m² a Santa Maria del Camí, 56 l/m² a Portocolom (Felanitx), 51 l/m² a Binissalem i 44 l/m² Palma, Portopí. Segons l'Aemet, l'episodi encara no ha conclòs.

El servei d’Emergències 112, per la seva part, ha gestionat més de 80 incidents a Mallorca: 25 Manacor, 14 Campos, 10 Palma, 8 Calvià, 4 Montuïri, 3 Marratxí, 2 Ses Salines, 2 Pollença, i 1 a Felanitx, Vilafranca, Algaida, Llucmajor, Binissalem, Sant Llorenç, Sóller, Porreres i Sencelles. La majoria d'incidents han estat per inundacions a la via pública, (28) i inundacions a establiments (27).

Les carreteres tallades són la MA-2203 km 2.200 i MA-2200; MA-4015 de Manacor a Cales, intransitable al kilòmetre tres; la MA-15 que va de Manacor a Sant Llorenç, a l'altura del radar; la MA-3321 Manacor; la MA-19 Santanyí-Campos; la MA-6040 Campos-Porreres entre els kilòmetres tres i nou i la MA-3200 i 3201 que va de Montuïri a Pina.

Per la seva banda, el Servei Ferroviari de Mallorca (SFM) ha anunciat que el trajecte Petra-Manacor està interromput pel material arrossegat per la forta pluja. “Estam fent feina per reprendre el servei en el tram tot d'una que sigui possible”, ha publicat l’organisme a les seves xarxes socials. 

La Via de Cintura i els accessos a Palma sofreixen aquest dilluns una situació de col·lapse pel mal temps. Segons la informació de la DGT, l'incident més destacable ha estat la inundació que ha obligat a tancar el pas inferior de la Via de Cintura a la carretera de Sineu amb retencions que ocupen tota la via.

A més, les dificultats es veuen agreujades per petites col·lisions entre els vehicles. bAl mateix temps, la situació de col·lapse de la via de Cintura ha generat retencions quilomètriques a l'autopista d'Andratx que arriben fins a Portals; a l'autopista d'Inca fins pràcticament l’hipermercat Alcampo, així com a l'autopista de Llucmajor.

Goteres a l'aeroport de Palma

No és la primera vegada que l'aigua entra a les instal·lacions de l'aeroport de Son Sant Joan. Aquest matí, moltes de les zones de l'aeroport es trobaven plenes d'aigua a causa de les goteres que ha provocat la pluja d'aquest dilluns de matinada.

stats