Onze detinguts a Palma per una estafa amb la retirada d'enderrocs

Es tracta de la segona fase de l'operació del setembre passat, que va acabar amb deu arrestats per una estafa

Plàstics en un carregament de grava reciclada sortit d'un dels punts de venda de MAC Insular.
ARA Balears
27/10/2024
2 min

PalmaLa Policia Nacional ha detingut a Palma nou homes i dues dones per la relació amb empreses dedicades a la construcció i al transport de residus i altres materials que van defraudar fins a 176.000 euros. Set d'aquests onze investigats també han estat detinguts com a presumptes membres d'un grup criminal. Aquest és el resultat de la segona fase de l'operació Libra, que el setembre passat va acabar amb deu detinguts per una estafa de 155.000 euros.

En aquesta segona fase, els investigadors han conclòs que es va cometre un altre fet similar, en aquesta ocasió per un import més gran, amb una estafa que arribaria als 176.000 euros. El motiu principal de la denúncia és que la promotora, durant el transcurs d'una auditoria interna dels seus comptes, va detectar un increment desproporcionat sobre la despesa que inicialment tenia pressupostada per al transport i l'abocament dels enderrocs generats en una de les seves obres.

A l'inici de l'obra, l'empresa denunciant va contractar una constructora perquè s'encarregàs de l'enderrocament d'un edifici i posterior transport i abocament de les runes. Per això, es van facilitar 50 fulls d'autorització a nom de la promotora per lliurar en alguna de les seus de l'empresa encarregada de la gestió dels residus. La promotora havia obert un compte com a client, de manera que amb el lliurament d'aquests fulls d'autorització el cost generat per l'abocament dels residus no seria assumit pel transportista que fes el port, sinó que cada mes es facturaria a l'empresa denunciant.

Gairebé 800 fulls d'autorització falsificats

L'empresa constructora va subcontractar diverses empreses dedicades al transport de residus perquè duguessin a terme els corresponents ports i posteriors abocaments dels enderrocs i els feia entrega dels fulls d'autorització. Els investigadors van concloure que es van emetre 50 fulls d'autorització, amb els quals els transportistes autoritzats podrien fer fins a 50 abocaments de residus lícits, però que aquests s'havien convertit en 783 fulls falsificats utilitzats per diversos transportistes no autoritzats. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions en relació amb aquesta estafa.

stats