Endesa va detectar 1.208 casos de frau elèctric a les Illes Balears durant el 2022
Els problemes es fan especialment evidents a les zones on es concentra el frau vinculat a les plantacions de marihuana a l'interior d'habitatges
PalmaDurant el 2022 s'han obert un total de 1.208 expedients per frau elèctric a les Illes Balears, la qual cosa es tradueix en un frau total de 10.630 MWh. Segons ha explicat Endesa, dels fraus detectats, 12 són expedients vinculats a les plantacions de marihuana amb un frau de 480 MWh . Pel que fa a l'estat espanyol, en els tres darrers anys se n'han detectat prop de 190.000 casos.
Segons l'empresa, els problemes es fan especialment evidents a les zones on es concentra el frau vinculat a les plantacions de marihuana a l'interior d'habitatges o edificis, conegudes com a plantacions 'indoor'. Les dades de l'Anuari Estadístic del Ministeri de l'Interior indiquen que el 2021 es van decomissar a Espanya més de 3,3 milions de plantes de cànnabis, un 96% més que l'any anterior i un 240% més que el 2018, una part important de les quals van correspondre a plantacions d’interior.
Cada plantació consumeix, de mitjana, l'equivalent al consum de 80 habitatges. Els sistemes d'il·luminació i ventilació utilitzats per accelerar el creixement de les plantes necessiten electricitat les 24 hores del dia i l'obtenen mitjançant enganxaments il·legals que provoquen situacions de gran risc elèctric. Aquestes sobrecàrregues fan que actuïn les proteccions dels centres de transformació o que es cremin línies subterrànies o fins i tot centres de transformació afectant els veïns de les zones pròximes.
El director general d'Infraestructures, José Manuel Revuelta, ha apuntat que aquestes xifres “evidencien la dimensió d'una pràctica il·legal que posa en risc la seguretat dels ciutadans, provoca la deterioració de la qualitat de subministrament dels veïns i encareix la factura de tots els consumidors". Per aquest motiu, Endesa apel·la a la necessitat de col·laborar amb administracions, institucions i forces de seguretat. A més, ha assenyalat que el frau elèctric genera importants perjudicis en els entorns en els quals es produeix, provocant talls de llum a zones amb alta saturació de casos, incendis i descàrregues que poden afectar el que manipula la instal·lació elèctrica amb conseqüències molt greus que poden derivar fins i tot en la mort.