Delictes d'odi

Segona condemna per una 'fake news': un any de presó per haver acusat falsament els menors immigrants

Una tuitaire accepta la condemna per haver piulat un vídeo d'una agressió a una mestra al Brasil com si fos a Catalunya

La tuitaire condemnada per una 'fake news' contra els menors immigrants, durant el judici a l'Audiència de Barcelona, que ha acabat amb un pacte de conformitat
11/04/2023
2 min

BarcelonaLes notícies falses que es difonen a les xarxes amb l'objectiu de difamar un col·lectiu ja han comportat dues condemnes. Primer va ser un guàrdia civil que va acceptar 15 mesos de presó i una multa de 1.620 euros per haver difós el vídeo d'una agressió a una dona a la Xina com si fos a Canet de Mar i els autors fossin menors immigrants, en una sentència pionera a l'Estat. Aquest dimarts ha arribat a judici el cas d'una altra tuitaire que va fer viral un vídeo d'una agressió a una mestra al Brasil com si hagués passat en una aula catalana. L'objectiu, segons la Fiscalia, era el mateix: "denigrar" el col·lectiu de joves estrangers desemparats. "Envio un vídeo d'un centre educatiu per als immigrants il·legals. Mireu com ens agraeixen la nostra acollida", es llegia a la piulada, que la síndica de Barcelona va fer arribar a la Fiscalia especialitzada en delictes d'odi.

El judici, però, no s'ha arribat a celebrar perquè la Fiscalia i la defensa han arribat a un pacte de conformitat. La dona ha admès els fets i ha acceptat una condemna d'un any de presó –que no haurà de complir si no delinqueix en els pròxims dos anys–, una multa de 900 euros i cinc anys d'inhabilitació per treballar amb nens. També haurà de participar en un programa de tractament per delictes d'odi i discriminació.

Potenciar estereotips i prejudicis

En el seu escrit d'acusació, la Fiscalia assegurava que la tuitaire "pretenia associar" un comportament violent en una aula del Brasil amb "tots els menors" immigrants per atribuir-los de manera "generalitzada" actes "incívics, violents, de manca de respecte al professorat", per tal de "desprestigiar-los" i "potenciar" els "prejudicis i estereotips" contra aquest col·lectiu "especialment vulnerable".

De fet, el ministeri públic recorda que les fake news tendeixen "deliberadament" a aprofitar incidents o notícies d'actualitat "amb un gran impacte" per aportar material audiovisual "que no és veraç o que s'ha tergiversat" per "fer creure als receptors que està relacionat". En aquest cas es tractava d'un vídeo en què es veia estudiants brasilers cridant, llançant papers i tombant taules i cadires en una aula del país i que es va fer passar com si s'hagués produït en un institut de Catalunya.

stats