Nadal i Reis

10 delícies gurmet per regalar aquest Nadal (i un 'bonus track' que heretaran els vostres fills)

Hem fet una selecció de 'delicatessen' per llepar-vos-en els dits

Una taula festiva.
19/12/2024
5 min

Nadal és sinònim d’endrapar i d’obsequiar. Així que, si ajuntem les dues variables, el resultat de la suma és obvi: fem una tria d’idees gastronòmiques per regalar (o per autoregalar-vos, que també està bé).

1.
El millor del món

Panettone tradicional d’un kg de la pastisseria Suca’l. Preu: 45 euros

Panettone tradicional de Suca'l

Guanyar el premi al millor panettone del món i fer-ho a Itàlia té mèrit. Tant, que fins ara no ho havia aconseguit mai ningú. Des que va guanyar la distinció la pastisseria Suca’l, Ton Cortés ha fet anar l’obrador a tota màquina per cobrir la demanda. Si el voleu tastar, més val que l’encarregueu. Es pot comprar per internet.

2.
Per a enamorats del vi

Coravin. Preu: 399 euros (299 en descompte durant el mes de desembre)

Una copa de vi servida amb Coravin.

Hi ha ampolles que fa por obrir perquè penses que no te les acabaràs. Hi ha parelles en què a un li agrada el blanc i a l’altre el negre. O potser hi ha un vi que vols fer durar, però no vols que perdi propietats. Tot això està resolt amb un aparell: el Coravin. La idea és que et permet servir una copa de vi (o les que calguin) i la resta de líquid queda dins l’ampolla, i s’hi pot estar mesos o fins i tot anys. Com? La seva tecnologia no hi deixa entrar l’oxigen. També és un bon estri per fer un maridatge a casa i no haver de menjar-s’ho tot obligatòriament amb el mateix vi. Si ja tens la nevera, el pas següent és el Coravin.

3.
Edicions limitades

Catànies Cudié de ‘cheesecake’ i de coco. Preu: 17 euros

Catànies Cudié de 'chessecake'.

El mestre xocolater Oriol Llopart Cudié es va proposar fer una catània de pastís de formatge. El resultat ve en una caixa que combina aquestes catànies i les tradicionals. Tenen pols de fruita i verdura per fora, cos de formatge cremós i xocolata blanca i cor d’ametlla. Només es troba en botigues. A més, han reeditat l’èxit de l’any passat, les de coco. Aquestes també es venen per internet.

4.
De Llançà a la sobretaula

Licor de camamilla, licor de te negre i licor de llimona Quevall. Preu: 14,85 euros

Licor de te negre Quevall.

Quevall són una parella, l’Isaac i la Pilar, que van deixar les feines per dedicar-se a fer licors artesans i que representessin el lloc on viuen: Llançà. El resultat és una línia de licors originals i de quilòmetre zero. Alguns d’ells premiats, com el de camamilla, que fan amb la planta que recol·lecten d’uns camps al costat de l’estació de tren. O el de te negre, que infusionen també amb menta. És molt digestiu, ideal per fer sobretaules llargues. O bé el de llimona, amb fruita pròpia. Més proximitat impossible. Per cert, també elaboren el primer whisky fet íntegrament a Catalunya.

5.
Una infusió per tirar avall

Infusions Sambucus. Preu: 5 euros

Infusió relaxant Sambucus.

Sambucus és una iniciativa preciosa. Una cooperativa de Manlleu sense ànim de lucre que dona oportunitats a persones que al mercat laboral ho tindrien molt magre. Regenten un restaurant, fan càterings i tenen una línia d’infusions ecològiques brutals. Cultiven una quarantena d’espècies de plantes en un mas de Sant Pere de Torelló. Les venen a granel i en monodosis. Per a aquests dies, recomanem la digestiva (menta, orenga, farigola i estèvia) després d’un àpat copiós, la relaxant (marialluïsa, hisop i flor de saüc) després de massa hores en societat o el caldo silvestre si heu dinat massa i no podeu sopar.

6.
Un rebost de qualitat

Sofregits i conserves Antoni Izquierdo Gourmet. Preu: prunes a 7,85 euros, sofregit de gamba de Palamós a 14

Sofregit de gamba de Palamós d'Antoni Izquierdo.

Quan descobreixes aquestes prunes en almívar de garnatxa de l’Empordà no hi ha marxa enrere. Són gustoses, tendres i molsudes. Una delícia ideal per acompanyar un fetge d’ànec, per exemple. O bé per acompanyar mató o iogurt. S’ha de vigilar perquè volen. Aquestes prunes van ser la porta d’entrada per descobrir els productes d’Antoni Izquierdo, com ara els seus sofregits i caldos. Atenció en especial al sofregit amb gamba de Palamós (també n’hi ha de tradicional i amb tinta de sèpia): no tenen colorants ni conservants i són fets per ell al seu obrador. Si aneu justos de temps, però valoreu la qualitat, deixeu en mans d’un cuiner expert (i cofundador de l’associació La Cuina de l’Empordanet) que cuini per vosaltres.

7.
Per als que aspiren a l’excel·lència

Caviaroli Starter Kit 5. Preu: 30 euros

Caviaroli, pack de cinc.

Si la cuina és el que us diverteix, o heu de fer un regal a algú a qui li agraden els fogons i la creativitat, que es mira sempre què pot fer de nou o li encanten els programes de cuina, aquest podria ser el regal perfecte. Per què? Perquè és un producte sofisticat, innovador, fàcil de fer servir i fabricat i pensat a Esparreguera. Caviaroli són unes boletes d’oli, una gota encapsulada en una membrana vegetal. Et permet fer cuina d’avantguarda a casa, només afegint l’oli en aquest format. A més, tenen un pack amb cinc potets per tastar-ne de diversos tipus: oli d’oliva, oli d’oliva amb alfàbrega, amb bitxo, amb wasabi i vinagre de Mòdena. Es fa servir com qualsevol oli d’amanir, només l'heu de disposar sobre el plat. Això sí, visualment les perletes i la seva textura són d’una altra dimensió.

8.
Fitxatges galàctics

Torrons Vicens Sinergia. Preu: 14,40 euros la barra de 300 g

Torró de poma de fira de Jordi Roca per a Torrons Vicens.

No és Nadal si no descobrim quina una s’han empescat els de Torrons Vicens. D’una banda, hi ha el torró de Chupa Chups i, de l’altra, s’han aliat amb cuiners de renom per fer les seves propostes. Els tradicionals porten el segell de Nandu Jubany i els més disruptius són de la línia Sinergia i han estat obra de Jordi Roca, Albert Adrià, Ángel León i Quique Dacosta. Hi trobem torró de plàncton, de taronja marroquina, de garrofa, de pi i de poma de fira.

9.
Per als treballadors i cervesers

Cervesa de Nadal de Damm. Preu: 1,75 euros l’ampolla de 66 cl

Cervesa de Nadal de Damm.

Als anys 50 els mestres cervesers de Damm van crear una cervesa per regalar als treballadors per Nadal. El 2013 van recuperar la tradició i van fer la cervesa a l'abast de tothom i la van posar a la venda. Aquesta beguda està pensada per maridar amb els plats típics nadalencs i per fer feliços els familiars cervesers.

10.
Una farra d’hotel

Cap d’Any al Grand Hyatt Barcelona o al W Barcelona. Preu: de 190 euros cap amunt

Una copa de cava del Grand Hyatt Barcelona.

Si sou dels que teniu problemes per decidir què fer per al sopar de Cap d'Any, els hotels solen ser una bona opció de regal a la parella, per exemple. Aquest any, el renovat Grand Hyatt ofereix un sopar amb classe, música en directe i un àpat de 7 plats amb maridatge; hi ha una opció per a vegetarians tan bona com la que no ho és. Després hi ha festa inclosa al Zuu, club privat que té l’hotel i que abans havia estat l’antiga discoteca Jimmy’z. Si a banda del sopar també us hi voleu quedar a dormir, hi ha paquets que inclouen allotjament, l’spa, pàrquing i esmorzar. Si, en canvi, voleu una festa temàtica més estripada, aquest any el W Barcelona n’ofereix una d’inspirada en l’òpera. Tant el menú com l’espectacle giren al voltant d’aquest concepte. Hi veureu aparèixer Carmen o El fantasma de l’òpera entre cantants i ballarins. I, finalment, els focs d’artifici que donaran la benvinguda al 2025.

'Bonus track', el regal definitiu

Una 'cocotte' de Le Creuset.

Un regal gastronòmic que serà profundament valorat és la cocotte de Le Creuset, que no es menja, però que et farà menjar molt millor. Aquest estri de cuina té una característica que va contra els temps actuals: dura per sempre. Feta de ferro colat a França, és un element de cuina indispensable per a molts cuiners professionals. Els usuaris de Le Creuset defensen que els plats no queden iguals si es cuina en una altra cassola i que les cocottes s'hereten de pares a fills. La marca cada Nadal estrena colors nous, a banda del vermell clàssic, i pot ser un molt bon regal per animar tothom a posar-se el davantal, encendre els fogons i cuinar.

stats